Една снимка на сандвич с лютеница, предлаган като безплатна закуска в училище миналата година, обиколи социалните мрежи. Той обаче е приготвен съвсем по рецепта, която производителят е длъжен да спазва – вкл. и в частта „2,4 гр. сирене”.

Снимка: bTV

Бюджетът на програмата за безплатна закуска е 27 млн. лв., което прави едва 49 ст. за закуска на едно дете. Млякото е 16 ст., а плодовете – 27 ст.

В тази цена се включват суровини, производство, опаковка, доставка и печалба на търговеца – съвсем не е достатъчно за качествена закуска, коментира в студиото на „Тази сутрин” Екатерина Йосифова, родител.

Снимка: bTV

По думите ѝ има и други проблеми – често в храната на учениците има превес на тестени храни или храни с много захар или сол; случва се и плодовете да са с лошо качество или пък сервирани по начин, по който няма как удобно да се консумират – например портокал или киви, без никакви прибори.

„Една прекрасна идея може да бъде опорочена по всякакви начини”, коментира националният консултант по хранене и диетика проф. Веселка Дулева. Плодовете е трябвало да са нарязани и индивидуално пакетирани.

Освен това парите по програмата са малко и не стигат за ежедневно предлагане на плодове и мляко, например. Програмата по-скоро цели да се създадат навици на децата и да се обучат те кои са полезните продукти.

30% от децата и младежите между 5 и 18 години у нас са с наднормено тегло, консумират много мазнини, а плодове и зеленчуци – съвсем малко.

Снимка: bTV

Децата консумират много от т.нар. „джънк фуд” (junk food – храна боклук, англ. ез.) – чипсове, снаксове, пакетирани храни, коментира и специалистът по хранен и диететика д-р Емилия Дончева.

Тя посочи , че дневната норма за консумация на захар – всякакъв тип, не само бяла рафинирана захар – е 50 грама. В 100 мл безалкохолна напитка обикновено има 12 – 13 грама захар, т.е. децата могат да поемат много захар само с безалкохолните напитки, извън всяка друга храна.

„Основният фокус обаче не бива да е 1-2 грама сол или захар или няколко килограма от телесното тегло, а върху цялостното внимание на детето за храните – вкл. и извън училище”, посочи още тя.

Вижте още във видеото: