Преди седмица в рубриката „Чети етикета“ говорихме за най-абсурдните пътни знаци, които сте виждали по българските пътища.

В студиото с експерта по пътна безопасност Диана Русинова ви показахме изключително впечатляващи, дори шокиращи сигнали за абсурди на пътя. Абсурди, които могат да струват човешки живот.

След излъчването на предаването получихме десетки сигнали на „Фейсбук“ страницата на „Тази сутрин“.

Бурни реакции предизвика снимка, на която се вижда път с 9 знака за предимство само от едната страна в отсечка от около 300 метра. Оказа се, че това е улица с предимство, която води към гробищния парк.

Не липсват и други примери на знаци, които могат да объркат и най-опитния шофьор.

Парите за знаци

В някои от малките населени места пътната инфраструктура и знаковото стопанство не са обновявани от години, коментира Владимир Георгиев – кмет на Самоков и част от Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България.

В разговора по темата в студиото на bTV участва и инж. Десислава Пуанова от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Двамата коментираха някои от абсурдите на пътя, за които сигнализират зрители.

„Този знак явно е изключително стар. По наша информация той се намира на изхода на бензиностанция. По принцип на бензиностанциите те са длъжни да се грижат за тези пътни знаци и отговорността е тяхна“, разясни инж. Паунова.

По думите на Владимир Георгиев всеки кмет кандидатства по проекти за улиците, включително и за подновяване на знаковото стопанство. Често обаче средствата не достигат: „20 хил. км е общинската пътна мрежа и 20 хил. е републиканската. Вземете бюджета на АПИ, за да видите колко е за републиканската – в пъти е по-нисък от този, който е за общинската“.

60% от общинската пътна мрежа е в трагично състояние, казва той.

Инж. Паунова не отрича, че това е така. По думите ѝ бюджетът за поддръжка на АПИ за тази година е 250 млн. лв.

Неясни знаци има и в градовете

Въпреки че някои знаци са идейни арт хрумвания, оказва се всякаква промяна на оригиналния вид е нарушение.

Намираме нещо подобно. Целта му – популяризиране на кампания за безопасност на пътя.

Послание му обаче трудно може да бъде разбрано, особено ако преминаваме с автомобил за няколко секунди.

Освен „Пази детето“, има реклама и емблеми на подкрепящите кампанията.

„Обърква, да. Трябва да са изчистени знаците. Да са перфектни. Да може да се виждат – на тъмно, на светло и навсякъде“, на мнение са шофьорите.

„Не е пътен знак. Това е рекламно табло, което по-скоро закрива другите пътни знаци и разсейва водачите. В Наредба номер 18 ясно е записано, че не можем да поставяме пътни знаци, да поставяме рекламни табла и всякакви други съоръжения, които наподобяват пътни знаци по цвят, форма и т.н. Тези, които трябва да санкционират, са „Пътна полиция“, т.е. – себе си за това, че са допуснали да се сложи такъв знак, защото и тяхното лого стои там“, обяснява Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

Хаос при пътните знаци намираме на изхода от София – отдясно водачите трябва да карат с 60 км/ч, отляво – с 50.

На излизане за „Ботевградско шосе“ пък ни посреща обърнат знак за предимство.

При подобни грешки всеки може да сигнализира на местната администрация в съответния град или в Пътната агенция.

Кога ще имаме интерактивни пътни знаци?

„Вървим към изграждането на интерактивни пътни знаци по автомагистралите. Към момента има изградени по АМ „Струма“. Изпълнява се проект за АМ „Тракия“ за 40 броя такива пътни знаци с възможност за дистанционно следене. Работим също и съвместно с Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ по проект, който отново е за такъв тип знаци“, обяви инж. Паунова от АПИ.

Средства, необходими, за да се въведе такава система на повечето места, няма.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!