Пътните абсурди могат да доведат до катастрофи, а общините са отговорни, ако има поставени фалшиви знаци. Това заяви в студиото на "Тази сутрин" Диана Русинова, експерт по пътна безопасност към Европейския център за транспортни политики.

Сигнали може да се подават към общините и пътната полиция, добави тя.

Русинова даде и няколко примера за фалшиви знаци, които нямат светлоотразители и обясни, че това може да доведе до трагедия на пътя, защото шофьорът просто няма да ги види.

За куриозния случай в село Мадан, където има няколко знака за предимство един след друг, тя коментира, че подобни се слагат само преди кръстовище. Такова не виждам, добави експертът.

Русинова заяви, че абсурди, като този, карат шофьорите да игнорират знаците.

Тя коментира и знак „Стоп“, който е заснела около София, познаващ се само по формата.

"За неспазване на обозначението, могат да ни глобят, но как да разберем, че е знак „Стоп“. Заради липса на UV покритие, слънцето просто е заличило всички цветове", обясни Русинова.

Подобен случай има и в София, на знак за зелена зона табелата е синя. Експертът по пътна безопасност потърси причината отново в покритието и промяната вследствие на слънчевата светлина.

Абсурдите продължават и с прекалено много знаци един над друг, както и такива, поставени ниско долу.

Тя показа и сериозно нарушение на АМ „Хемус“ – олющен пътен знак заради използване на ламарина за покрив за закрепването му.

За всички тези случаи и не само Русинова каза, че е инициирана проверка, ще се търси и прокуратурата.

Вижте още във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!