Коледни базари, които са знакови за Германия, вече радват както местните жители, така и туристите в страната. Тази година обаче те ще преминат под знак на пестене на енергия и галопиращата инфлация.

За разлика от последните две години, сега заболеваемостта от COVID-19 и носенето на маски не са основното, което вълнува търговците и посетителите на коледните базари.

Снимка: Getty Images

Завишените цени на почти всичко, предлагано на немските базари, са във фокуса на вниманието на гостите. В Щутгарт например цената за чаша греяно вино е скочила с почти 30%. Ако миналата година тя е струвала 3,50 евро, сегашната ѝ цена е с евро повече и тази година се продава за 4,50 евро.

И при традиционния пунш за децата се отчита поскъпване в редица градове. Ръстът тук отново е около 30%. Храните, предлагани на коледните базари тази година, също ще струват повече.

На много коледни базари, за да спестят от електроенергия, организаторите намаляват продължителността на осветлението. В Дюселдорф, например, светлините ще работят само от 17 до 22 часа.

Снимка: Getty Images

Други градове пък са с по-малко светлини тази година или намаляват работното си време, a на много места традиционните ледени пързалки липсват, за да се пести енергия.

Въпреки това коледните базари очакват своите посетители с традиционното греяно вино и захаросани бадеми, макар че осветлението е по-оскъдно, а цените са по-високи.