Антикорупционният фонд ще изпрати днес сигнал до Специализираната прокуратура по повод неосъществения проект за  голям фотоволтаичен парк край пазарджишкото село Елшица.

Обещаната инвестиция е за 400 млн. лв. Колко от тези пари са вложени реално и как всъщност изглежда крайният резултат от инвестицията – по темата събеседник в „Тази сутрин” беше Мирослава Петрова, която е директор на фонда.

„Основният проблем с инвестицията е незащитеният обществен интерес. През 2008 г. Община Пазарджик продава на фирмата „Риал стейтс” близо 2 000 дка общинска земя, частна общинска собственост, с ясна цел. Гръбнакът на договора представлява следното нещо: Общината продава тази земя, фирмата има ангажимента да направи инвестиция от 400 млн. лв. Има ангажимента в много ясен срок от 32 месеца от разрешение за строеж да изгради 50 мегавата мощност. Има ангажимент да създаде 52 работни места за жителите в региона и всичко това има своята логика. Ако това не бъде спазено, общината трябва да потърси своята неустойка“, каза Петрова.

По думите ѝ неустойката е в размер на 1 млн. евро. Фирмата пък била просрочила ангажимента си с 10 години.

„Този парк е трябвало да е най-големият фотоволтаичен парк в Югоизточна Европа, в момента има една градинка от почти 2,5 мегавата”, посочи Петрова. По нейните думи Община Пазарджик не търси своята неустойка и по тази причина Антикорупционният фонд иска да разбере дали не е извършено престъпление, добави тя.