Столичният храм „Света София“ получи ценна икона на св. Богородица. За историята на иконата пред bTV разказва гл. ас. д-р Венцислав Каравълчев, преподавател по Църковна археология в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

„Историята на тази икона е над 1000 годишна. Това е едно подобие на старата иконата. Първообразът ѝ е изработен, когато столицата на България от езическата Плиска се премества във Велики Преслав по времето на цар Симеон и неговият син Петър. Тя е била предназначена да пази и да покровителства населението на България. През 971 г., когато император Йоан I Цимиски завладява велики Преслав, тази икона, заедно с царската съкровищница, е отнесена в Константинопол. Там е посрещната тържествено на входа на града. След това следите ѝ се губят“, разказва д-р Каравълчев.

Това е една българска светиня, към която д-р Каравълчев смята, че ще има голям интерес във времето напред. Той се надява, че именно тази икона ще успее да обедини българския народ в тези тежки за всички ни времена.

Иконата е изработена по запазени сведения за оригинала от светогорски монаси. Процесът е бил съпроводен с много молитви. Тя е продукт на много труд и отделеност. Намира се в столичния храм „Света София“ и всички се надяват интересът към нея да е много голям по време на Коледните празници.