Ценна икона на Света Богородица Преславска получи столичният храм "Света София" от дарител, пожелал анонимност. Духовният път на оригинала започва преди 11 века и спира в един от най-старите архитектурни паметници на Балканския полуостров.

Като закрилница на един от престолните градове на Първата българска държава реликвата попада в ръцете на византийския император Йоан Цимисхи, когато той пленява цар Борис II.

"Заграбва царската съкровищница, тръгвайки обратно към Константинопол. На една каруца, на един конски впряг е царската съкровищница. Най-отгоре седи една икона на пресвета Богородица, т.нар. Преславска", обяснява гл. ас. д-р Венцислав Каравълчев, преподавател по църковна археология в СУ "Св. Климент Охридски"

И тук пътят на ценната икона се губи. "Не е копие, тъй като не знаем, къде се намира оригиналът. Моето мнение е, че краси някой музей или храм в Западна Европа. Разграбването на Константинопол се характеризира със заграбването на много мощи. Грабят се и най-красивите икони", разказва още д-р Венцислав Каравълчев.

В наши дни иконата е изработена от български монах, по поръчка на вярващ християнин, пожелал анонимност.

"Смея да твърдя, че не ние сме избрали мястото, където ще бъде тази икона, а именно самата Божия майка е избрала това място", споделя отец Лъчезар, предстоятел на църквата "Св. София".

Ликът на Божията майка е приет в църквата "Св. София" в седмицата на Въведение на Пресвета Богородица в храма - един от най-големите християнски празници, почитан както от източното православие, така и от католицизма.