В Бачковската света обител стотици вярващи прекараха нощта с молитви към чудотворната икона на Света Богородица в очакване на нейното изнасяне.

На втория ден на Великден по традиция в 8 ч. започна литийното шествие. Монаси изнесоха иконата на света Богородица Елеуса, което означава умиление, а вярващите я пренасят километри нагоре до местността Клувията, където според легендите е намерена чудотворната икона.

Преданието разказва, че 140 години е скрита там в скална пукнатина, докато ангел показва на две деца мястото и така тя стига до манастира.

Изнася се копие на иконата, което обаче е благодатно. Има същата сила и помага на хората, както оригинала, който е от 10. век и заради състоянието на иконата тя не може да бъде изнасяна, за да бъде съхранена.

Стотици хора поеха иконата в опит да се докоснат до нея. Литийното шествие тръгна от двора на манастира към планината.

Снимка: bTV

След литургия в местността Клувията литийното шествие поема обратно към манастира.

Много хора дойдоха през тези празнични дни да се помолят пред чудотворната икона.

В момента Божията майка помага за здраве, помага в тежки беди, помага на всички, които вярват в нея.

Стотици посрещнаха Възкресение Христово в Бачковския манастир . Пасхалното богослужение започна половин час преди полунощ, а храмът се оказа тесен за всички. Точно в полунощ епископ Сионий възвести пред вярващите Христовото Възкресение. Пред чудотворната икона „Света Богородица Елеуса“ опашки имаше и в първия ден на Великден.

„За тази икона се смята, че е подарена лично от император Алексий Комнин Първи, който е и първият ктитор на светата обител. Подарена е от него и пазена от 11. век досега, като най-съкровена и велика светиня. Години е била крита в една пещера, високо в планината по време на Османското нашествие, после е върната в светата обител, а преди да бъде скрита в скалите - е била велика светиня и обект на поклонение на верния народ от Първото и Второто българско царство. Икона, която е събрала в себе си молитвите на много хора…“, каза епископ Сионий.

В литийното шествие вярващите носят чудотворната икона километри нагоре, до местността Клувията, където преди векове е открита светинята.