Втори месец отделението по хематология в Бургас остава затворено. Спешно се търси начин да се обслужват пациентите със специфично заболяване, които се нуждаят от кръвопреливане. Спешно се търси и специалист по клинична хематология.

Снимка: btvnovinite.bg31-годишната Мануела е от пациентите на затвореното отделение по хематология. Диагностицирана е с Таласемия майор. „Свързано е с кръвта, организмът не може да произвежда еритроцити и се налага ежемесечно кръвопреливане, за да  може да си добавим кръв“, обясни Мануела.

Сега жената пътува до други областни градове. „Това е голямо неудобство за нас, след като тук имахме и имаме хематолози в град Бургас, не виждам причина защо трябва да ходим във Варна, в София, в Пловдив“, каза още жената.

Снимка: btvnovinite.bg


След като в края на миналата година началникът на отделението починал, до момента желаещи да заемат поста му няма. Освен малкия брой подобни специалисти в района, пациентите на отделението допускат, че проблем може да е и заплатата.

„Не мога да ви кажа точната сума, защото като основна заплата е 1000 лв., но това е основна заплата, с която се започва, оттук нататък говорим вече за допълнителните материални стимули, които се получават за началник на отделение, за извършена дейност, те са много“, посочи д-р Бойко Миразчийски, директор УМБАЛ Бургас.

Снимка: btvnovinite.bg


На територията на морския град работят още трима хематолози. „Двамата от тях работят в отделението по онкохематология в онкологияния център комплексния, ако един от тях дойде при нас, това значи, че и те не могат да си изпълняват дейност, трябва да затворят и това отделение. Третият , който е клиничен хематолог, той пък човекът работи на три поликлиники, отделно на това някъде давал платени дежурства и оттам нататък – той не иска въобще да се занимава“, допълни д-р Бойко Миразчийски.

Шефът на болницата и кметът на града търсят варианти за справяне с кризата. Говорили са с министъра на здравеопазването и с НЗОК да направят законови промени и да позволят специалист да работи на граждански договор.

„Да се направи изключение за този случай в Бургас, защото се касае за много пациенти, които минимум 2 пъти на месец трябва да пътуват до Варна в зимни условия, една част от тях са деца“, заяви кметът на Бургас Димитър Николов.

За това е нужна промяна в Националния рамков договор и в законодателството.