"Булгаргаз“ е сезирало ДАНС на 21 декември за изтекла информация по отношение на клаузи от договора с азерския доставчик. Това е недопустимо. За първи път се случва такова нещо. За последните 10 г. никой не си е позволявал да цитира клаузи от договори, да се вадят документи.

Това заяви в студиото на „Тази сутрин“ изп. директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов.

По думите му това със сигурност би могло да доведе до негативни последици за дружеството, като са извадени факти, които не отговарят на истината. Според Павлов така се създава напрежение между двете компании.

„По две линии се изнася (б.р. информация), едната е Българската газова асоциация и втората – по интернет разни блогъри коментират клаузи от договора“, добави той.

Към момента "Булгаргаз" нямат отговор от ДАНС.

"Договорът, който е сключен през 2013 г., предвижда точка на доставка или място на доставка гръцката връзка, т.е. интерконекторът България – Гърция. Към настоящия момент той не е изграден. Задължението на доставчика е да доставя там, а нашето да го получаваме именно на тази точка", обясни той.

Павлов допълни, че отсрещната страна няма никакъв ангажимент да доставя, където и да е било.

„След като те заявиха готовност да доставят в края на годината, тяхната инфраструктура е изградена, те са готови да доставят, обаче ние не сме готови да приемаме. Изпаднахме ситуация, в която, освен че не можем да приемаме газа, подлежим на санкции“, каза още изп. директор на „Булгаргаз“.

„След това започнаха разговори за пренасочване на количества към алтернативен газопровод. Към момента не се доставя цялото количество, около 1/3“, така Павлов отговори на въпроса дали се доставя 1 млрд. куб. метра годишно природен газ от Азербайджан, както е по договора от 2013 г.

Той заяви, че няма подписан анекс за отказ от останалите количества.

„Подписахме анекс, с който доставките се извършват на съседния газопровод, който е на 300 км. от другия“, заяви Павлов и добави, че всички клиенти на "Булгаргаз" са обезпечени на 100%.

В ефира на „Тази сутрин“ енергийният експерт Васко Начев заяви, че "Булгаргаз“ се изкушава да тегли част от газа, който се намира в Чирен и то през декември, което е опасно".

„Това е върховна некомпетентност. Чирен е резервоар, в който всеки, който има желание, пуска заявление към оператора и получава определена квота. Ние също участвахме, операторът е разпределил. В момента теглим газ от Чирен, защото от февруари, след като сме подали заявление, операторът определя какъв ще бъде графикът за нагнетяване, съхранение и добив. Теглим количества, съгласно графика“, отговори Павлов.