Комисията за енергийно и водно регулиране тази сряда прие решение за повишаване на цената на природния газ за месец декември 2021 г. От днес синьото гориво ще струва 102,33 лв./мегават без цената за достъп, пренос, акциз и ДДС. За сравнение за предходния месец ноември утвърдената от регулатора цена беше 93,19 лв./мегават или с почти 10% по-малко.

Увеличената цена на природния газ за месец декември е в резултат на нарастване на цените на международните газови пазари през последните дни на ноември. Във формирането на цената е взета предвид и промяната в обменния курс между долара и еврото, съобщават от енергийния регулатор.

„Отчитайки промяната в ценовите тенденции, на откритото заседание на 25 ноември 2021 г. от страна на „Булгаргаз“ ЕАД прогнозираха, че цената на синьото гориво за българския пазар за месец декември се очаква да бъде малко по-висока от предложената в заявлението на дружеството от 10 ноември 2021 г. Независимо от това, по данни на „Булгаргаз“ ЕАД, цената, която дружеството предлага за българския пазар остава с около 35% по-ниска от цените на европейските газови хъбове. По този начин за потребителите у нас се осигурява значително ценово предимство, в сравнение с потребителите в Европа“, се казва в съобщението от КЕВР.