bTV Новините вече са на 18 години! Празнувахме снощи и по традиция раздадохме награди за най-добър репортер, оператор, продуцент, монтажист и кореспондент.

Репортер на годината стана Мария Ванкова. Отличието за продуцент на годината за трети път получи Веселина Петракиева, а наградата при операторите отиде при Любен Кацаров. За кореспондент на годината за втора поредна година bTV отличи Маргарита Стефанова от Врацa с признание за работата ѝ по отразяване на събитията в региона.

Снимка: Ладислав Цветков

Монтажист на годината за втора поредна година стана Калояна Климентова.

„За мен беше изключителна изненада, че тази година аз спечелих тази награда. Много съм благодарна на колегите. За мен това е една от най-ценните награди, които съм получавала. Тя е знак, че вървя по правилния път”, заяви Мария Ванкова в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Снимка: Ладислав Цветков

„През последния един месец, в който всеки ден имаше протестите на майките на деца с увреждания за оставката на вицепремиера Валери Симеонов, имах свободата и доверието от страна на целия екип на bTV Новините всеки ден да предлагам различна история, тя да бъде одобрявана и за нея да разказваме в Новините”, каза още Мария Ванкова.

„Избрах подход, в който да покажем на зрителите, че хората с увреждания не са в тази клета краска, в която сме свикнали да ги виждаме. Разказах много истории на хора с увреждания, в които има изключителност. Разказахме за протестите през погледа на хора с увреждания, които стрелят с лък и са шампиони, разказахме за незряща оперна певица, която преподава на деца с увреждания. Благодаря за доверието, че този подход намери своя път и зрителите успяха да видят тези хора и в тази светлина в тази битка”, допълни репортерът на годината на bTV.

Част от работата ѝ включва отразяването на продължилите повече от половин година протести на майките на деца с увреждания, осветляването на съмнения за злоупотреби със социалните помощи, разследването за киберножа за лечение на онкоболни, който не работи, а държавата е платила милиони за него, както и много други.

През последната година Мария Ванкова стана носител и на две други награди - от Съюза на юристите в България по повод разследването за болницата в Дупница, както и от Националната асоциация за приемна грижа с наградата „Спасител на детството” (в края на 2017) за своя принос като журналист към развитието на приемната грижа.

„Ако всеки разказва своята историята за деня, работата на продуцента е разкаже голямата история на деня. Така трябва да построиш сюжетите, че да ги разкажеш като една пиеса. Помнят се най-хубавите и най-лошите новини”, заяви Веселина Петракиева, отличена за продуцент на годината.

Снимка: Ладислав Цветков

По думите ѝ, когато се завърти „шапката” на bTV Новините, ако всичко е наред, спокойствието те завладява. Ако обаче в очакване на живите връзки, вместо картина на мониторите виждаш черен екран, нещата не са на добре. „Понякога се случват технически проблеми и тогава идва твоят момент, когато трябва за секунди да прецениш как да построиш емисията така, че никой да не разбере какъв е бил първоначалният план”, допълни най-добрият продуцент за годината.

Снимка: Ладислав Цветков

Операторът Любен Кацаров получава отличието за пръв път, а през 5-те години, в които е част от екипа на bTV, е бил на много невралгични точки. „Може би един от най-ясните ми спомени, които няма да забравя никога, е мигрантската вълна преди около 3 г. Бяхме с Поли Ботева десетина дни по границите, имаше доста ексцесии”, заяви операторът. „Възможността да разказваме историите на хората и по този начин да помагаме е най-голямата сила, която нашата професия има”, допълни Кацаров.

Снимка: Ладислав Цветков