Българите, които живеят и работят във Великобритания, са сред първите, подали документи за статут на уседналост. Това на практика им дава възможност за постоянно пребиваване на Острова и след брекзит.

Хората, които обаче тепърва ще заминават, трябва да кандидатстват, като едно от условията е да представят трудов договор.

Това разясни в „Тази сутрин“ политологът проф. Анна Кръстева.

Изненадващо за мнозина най-спорният момент в „развода“ между Лондон и Брюксел се оказа риболовът. Още повече, че той заема едва 0,12% от дела на британската икономика.

Все пак мотивите зад този спор между Великобритания и ЕС са икономически, поясни проф. Кръстева: „Джонсън като невероятен комуникатор уверено продаваше своята гледна точка, а именно: „ЕС иска от нас ние да се откажем своя суверенитет и да делим своите териториални води, защото ЕС ползва повече нашите териториални води, отколкото обратното“. А в същото време, този риболов, който иска да запази Обединеното кралство, той се реализира на европейския пазар“.

Стана ясно още, че макар и да беше обявено като финал на дългия и мъчителен процес по излизане, продължил над 4 години, подписаното навръх Коледа споразумение има временен характер и ще действа до февруари. Причината – големият текст на споразумението (според някои източници над 2000 страници – бел. ред.), който предстои да бъде изчетен детайлно и гласуван окончателно от ЕС.