Ако изборите са сега парламентът ще бъде доста шарен, но той ще бъде шарен когато и да са изборите – предсрочни или редовни, смята Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“.

Тя коментира в предаването „Тази сутрин“ национално-представително проучване на агенцията, проведеното от 21 до 30 септември сред 1031 пълнолетни граждани.   

Според данните около две трети от пълнолетните българи продължават да подкрепят протестите. Едва около 14 на сто категорично не ги подкрепят.

Снимка: btvnovinite.bg
Ако изборите бяха следващата неделя, запитаните в изследването изпращат шест партии в следващия парламент. ГЕРБ води на БСП, но с под процент. Трета е партията на Слави Трифонов – „Има такъв народ“.

В Народното събрание влизат още: ДПС, "Демократична България" и "Изправи се.Бг". Обединените патриоти, вече без „Атака“, се оказват на границата.

Снимка: btvnovinite.bg
Най-много - 44 на сто - събира мнението, че е необходима незабавна оставка, последвана от предсрочни избори. Почти 25% смятат, че може да бъде съставен нов кабинет в рамките на този мандат. 31% подкрепят мандат на Бойко Борисов до край. 

Първи по личен рейтинг според проучването е Слави Трифонов. Следва го Мая Манолова. Бойко Борисов, Корнелия Нинова и Христо Иванов се нареждат трети, четвърти и пети. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Проучването показва, че имаме нестабилни нагласи – малко плаващи пясъци по поредица от показатели, включително и електоралните нагласи. Изходът е дълбоко неясен и това създава тази несигурност в електоралните нагласи“, отбеляза Боряна Димитрова. 

Според нея много различни са политическите сили. „Ако за ГЕРБ и БСП обществото има своите представи, знае кои са им лицата и лидерите, то има и тотално неизвестни. За “Има такъв народ“ не знаем каква програма и какво лице ще има“, посочи тя. 

Снимка: btvnovinite.bg

По думите на Димитрова това важи и за фигурата на Мая Манолова, но според проучването лидерите на двете най-неясни политически сили имат най- голям политически рейтинг. 

„Имали сме и друг път лица, които се втурват на политическата сцена – те събират върху себе си фокуса на очакванията, после обаче идва отрезвяването в реалното политическо действие“, коментира Боряна Димитрова.  

„Има един оптимистичен прочит, че подкрепата за партията ще продължи да расте до рейтинга на лидера. Има обаче и един по-реалистичен прочит – подкрепата за лидера се установява близо до тази за лидера“, посочи още тя. 

„При „Има такъв народ“ степента на мобилизация е много по-ниска отколкото при други партии партии. Търсят се нови политически лица, този рейтинг е отражение на това“, смята Боряна Димитрова. 

„Протестите започнаха със силна демократична и модернизационна заявка, но по начина, по който се развиха, те дадоха тласък на популистко-леви проекти. Това, което е голямото предизвикателство е дали ще се появи силна алтернатива на ГЕРБ от дясно“, отбеляза Боряна Димитрова.