При 66% подкрепа за протестите, само 44% настояват за незабавна оставка на кабинета и бързи предсрочни избори. Общо 56% са за редовни избори, като от тях 31% смятат, че правителството трябва да продължи работата си до произвеждането им, а 25% са за експертен кабинет, който да довърши мандата. Това показва национално представително проучване  на "Алфа Рисърч".

Представените данни са от проведеното в периода 21 - 30 септември 2020 г. пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети сред извадка от 1031 пълнолетни граждани. 

Според данните от проучването неяснота цари по въпроса каква е най-добрата алтернатива на сегашното управление? Мненията са изключително разнопосочни – не само в обществото, но и сред симпатизантите на основните политически сили, посочват от "Алфа Рисърч". 

17.6% припознават в президента Румен Радев политическият опонент на премиера Бойко Борисов и смятат, че решението е в създаването на негов партиен проект.

15%, основно привърженици на Слави Трифонов, залагат на формулата "всички срещу ГЕРБ". 9.4% са за "лява алтернатива", като симпатизантите на БСП и Мая Манолова се колебаят между тази опция и обединение около Радев. 12.2% са за "дясна алтернатива". Тя се подкрепя от около 75% от симпатизантите на "Демократична България", но и от около една пета от тези на ГЕРБ и Обединени патриоти. 

Снимка: Алфа Рисърч

14.5% от избирателите, основно от средите на подкрепящите управлението партии, са на мнение, че няма приемлива алтернатива.

Двете основни характеристики на обществените нагласи към края на септември според "Алфа Рисърч"са сериозен спад на доверието към управляващите и неяснота относно изхода от политическата криза. Те оказват пряко отражение върху електоралните нагласи.

Сред твърдо решилите да гласуват, ГЕРБ и БСП сближават позиции, като ГЕРБ продължава да води с 0.9% пред левицата (20.5% срещу 19.6%).

"Има такъв народ" на Слави Трифонов продължава да бъде трета политическа сила (с 14.9% подкрепа от гласуващите), но с известен спад в мобилизацията за гласуване сред неговите привърженици.

"Демократична България" запазва сериозния скок в подкрепата си от началото на протестите, но за момента без по-високо натрупване (9.4% от гласуващите). Така, тя дели четвърто- пето място с ДПС, което също бележи вътрешна мобилизация и достига  9.9% вот.

Бонусът, който новите протестни проекти получиха от масовите демонстрации, личи и в ръста на "Изправи се.бг" на Мая Манолова (до 4.6% от гласуващите.)

Като най-сериозни губещи се очертават Обединени патриоти (3.8%) и Воля (0.3%), които засега остават под чертата.

Ако изборите бяха днес, с най-голяма вероятност бихме имали 6 партиен парламент, който би бил изправен пред сериозни трудности да излъчи правителство.

Около две трети от пълнолетните българи (66.2%) продължават да изразяват принципна подкрепа за протестите в страната, въпреки резервите към техния състав и изразни средства.

Одобрението към правителството се установява на критичните  12.8%, а към парламента спада до 7.6%, при над 60% недоверие. Главният прокурор Иван Гешев, който зае поста с 27% подкрепа, сега се одобрява от 12.2%, при 54.6% критични оценки.

Основната политическа линия на конфронтация от началото на протестите "президент- премиер" води до ръст на недоверието и към двете основни институционални фигури. Загубите обаче са много по-съществени за Борисов, отколкото за Радев.

Снимка: Алфа Рисърч

Със съотношение 42% одобрение на 28.6% неодобрение  президентът запазва позитивен баланс в личния си рейтинг. Премиерът Борисов губи нови три пункта доверие спрямо юли, а недоверието също нараства с 6%. С 20.3% одобрение, рейтингът му е близо до нивата на Корнелия Нинова (19.8%).

Непосредствено след тях се нарежда лидерът на "Демократична България" Христо Иванов (15.5%). От коалиционните партньори на ГЕРБ относително най-високи са оценките за Красимир Каракачанов (12.1%).

Снимка: Алфа Рисърч

Като цяло, традиционните играчи в политическото поле са засенчени по персонален рейтинг от други две популярни фигури, стартирали неотдавна нови политически проекти – Слави Трифонов (36% доверие:26.8% недоверие) и Мая Манолова (32.9%:33.7%). Коренно различна е ситуацията при лидера на третия нов проект, Цветан Цветанов, който към момента на лансирането на "Републиканците" стартира с 3% лично одобрение. 

Снимка: Алфа Рисърч

Българите посрещат есенно-зимния сезон със значителна доза песимизъм и несигурност. В момента най-голяма тревога буди не здравната, а икономическата и политическа ситуация. 50% очакват влошаване на икономиката в близките месеци, срещу 15.3%  - подобрение. 14.9% очакват разрешаване на политическата криза, 54% - изострянето й.