Два месеца след започналото почистване на ръка на тоновете боклуци, покрили дърветата по коритото на река Средецка, което ви показахме в "Тази сутрин", природозащитници алармират за нови сметища, появили след зимните порои в Бургаско.

На брега на Мандренското езеро, което е в защитена местност, са изплували много боклуци, след като нивото на езерото е спаднало с около метър. Само за минути в раните часове с помощта на рибари са събрани няколко чувала отпадъци.

„Мандренското езеро е място, където се влива река Средецка и всички боклуци, които не са успели да се закачат по дърветата по коритото ѝ, са дошли именно тук и отиват в морето”, казва Владимир Димитров от сдружение „Зелена Странджа”, което редовно организира походи с почистване из планината.

Снимка: bTV

Според него това е една огромна брегова ивица, която е трудно да бъде обходена и почистена. Затова трябва да се търсят причините къде възниква този боклук още преди да влезе в коритото на реката и да се пресече пътят му в зародиш.

Снимка: bTV

„Ефектът от замърсяването е поразителен, защото ние не виждаме целия обем на отпадъците, но количествата им са колосални. По един или друг начин те отиват в морето”, добавя Спас Узунов от „Българска фондация за биоразнообразие”.

Снимка: bTV

По думите на Златка Димитрова, преподавател в университета „Проф. д-р Асен Златаров”, личният пример е най-важен и е важно да осъзнаваме, че ние сме отговорни за това, което се случва около нас.