Смърт на бездомни кучета в общинския приют в Пловдив. Питбулите са били обучавани за боеве с цел печалба, а когато престъпната схема е разкрита, животните са конфискувани от полицията и са настанени в общински приют.

За последните 3 години са конфискувани 50 кучета, които са били веществени доказателства към делото. В хода на съдебния процес починали 12 животни. След като приключи процесът, кучетата стават собственост на БАБХ.  

За „Тази сутрин” от агенцията обясниха, че нямат нито приют, нито средства да ги издържат питбулите.

Снимка: btvnovinite.bg

Директорът на БАБХ-Пловдив Камен Янков обясни: „Те са в общинския приют на добра воля. Изглежда има нещо в законовата уредба, което не е както трябва, защото ние действително нямаме такива права, а в закона не е упоменато, че безстопанствени, неидентифицирани животни от всякакъв вид се изземват в полза  на държавата. Ние нямаме открит животновъден обект, в който да ги настаним, нито имаме средства, които да вложим за отглеждането на кучетата. БАБХ е съгласна да дари тези кучета на неправителствена организация, която да полага съответните грижи за тях”.

Снимка: btvnovinite.bg

Директорът на Зооветеринарен комплекс-Пловдив инж. Георги Божев подчерта, че по време на самото дело става ясно, че кучетата са тренирани със забранени препарати и анаболи. Последвало е назначаване на съдебно-медицинска експертиза на всяко едно от животните. Установени причина за смъртта на питбулите са инфаркт или инсулт на животните.

Нина Огнянова, която се занимава с проблемите на питбулите у нас, заяви, че шансовете, кучетата да получат нов дом, са високи.

„Това не е прецедент, а тенденция. Не се случва за първи път да се отнемат животни, които остават в нищото. На приюта се налага да приеме животните и в крайна сметка те остават там”, допълни още тя.

Снимка: btvnovinite.bg

Огнянова обясни, че най-вероятно има пропуск в законовите текстове и лоша комуникация между институциите, която води до безкрайно прехвърляне на отговорност. Тя подчерта, че е важно да се спазват настоящите закони. По думите ѝ всички потенциални рискове относно кучетата са дефинирани откъм превенция и санкция към стопаните. Често обаче санкциите отсъстват.

Вижте още във видеото!