Всички са за това България да отстоява своите интереси, но не чуваме само премиера. Моите опасения са, че в последния момент, тъй като външната политика се управлява еднолично, може да получим изненада. Надявам се това да не стане, тъй като тогава Борисов ще има сериозен проблем с мнозинството български граждани.

Това заяви в предаването „Тази сутрин“ бившият военен министър и сега експерт Бойко Ноев по повод позицията на страната ни за преговорите на Северна Македония за членство в ЕС. Причината според МВнР е неспазването на договора от 2017 г., блокирането на инфраструктурни проекти и на работата на съвместната историческа комисия.

„България е изпаднала в една безпрецедентна външнополитическа изолация по този въпрос. Сега разбираме, че договорът за добросъседство със Северна Македония не гарантира нашите интереси, той е прекалено общ без ясни ангажименти и от двете страни“, обясни Бойко Ноев.

Според него проблем е, че сега преди началото на преговорите за членство в ЕС, обясняваме на нашите съюзници, че имаме проблем със Северна Македония.

„Ако вземем за пример Гърция, десетилетия на ред те обясняваха на международната общност какъв е проблемът. България това не го направи, поради наивност, историческа носталгия и поради халтура“, отбеляза Бойко Ноев. 

Помня, когато България откъсваше от залъка си, за да помага на Македония тогава. Лагерите за албанските бежанци през 1999 г., нашата помощ за гражданската война там, това се забравя, коментира експертът. 

По думите му днешното политическо управление е хвърлило решаването на проблемите между Северна Македония и България на полето на историята. 

„Историческата комисия беше натоварена с решаването на политически по същество въпроси. Няма как да преговаряме за Гоце Делчев, не можем да преговаряме по историческите факти“, заяви Бойко Ноев. 

Според него България трябва да прояви стратегическо търпение, защото ние сме в ЕС и НАТО и няма за къде да бързаме.