„Не виждам връзка между санкциите от САЩ и посещението на европейския главен прокурор у нас – Лаура Кьовеши. Европейската прокуратура има строго определена компетентност и тя няма нищо общо със санкциите, наложени от финансовото министерство на САЩ“, посочи в предаването „Тази сутрин“ бившият директор на Националната следствена служба – Бойко Найденов.

Според него България е първата страна, която Кьовеши посещава след старта на работата на новата европейска институция, защото има два възникнали проблема.

„Единият е това, че не бяха одобрени повече от половината кандидати за делегирани прокурори – 6 от 10 бяха отхвърлени. И второ е, че в България сигналите за злоупотреби с европейски средства са в пъти повече, отколкото в другите страни“, посочи той.

„Ясно беше посочено защо са отхвърлени кандидатурите на прокурорите – нямат достатъчно опит в разследването на подобен вид престъпност и просто не отговарят на формалните критерии да са обвинители. Критериите са били зададени предварително, би трябвало да се съобразим с тях“, обясни още Бойко Найденов.

По думите му Лаура Кьовеши има строга определена рамка, в която има правомощия – те са разследване на злоупотреби с европейски средства.

„Доколкото наистина познавам изявите ѝ, мисля, че няма да излезе извън своите правомощия и да прави политически коментари“, прогнозира той.

„Последните години виждаме нива от 6-7% на одобрение на съдебната система и това само по себе си е проблем. Проблем е, че хората нямат доверие в съда и прокуратурата“, смята Найденов.

„Категорично не трябва да се надяваме някой от вън да влие върху развитието на нашата правосъдна система – нито от страна на европейската прокуратура, още по-малко от страна на САЩ с налагането на санкции на трима души по закона „Магнитски“. Сами трябва да решим нашия проблем“, посочи Бойко Найденов.

„Факт е, че у нас наистина има много злоупотреби с европейски средства. Те се приемаха едва ли не като начин на облагодетелстване на отделни лица, които имат досег с властта“, каза той. Като пример посочи проблема с къщите за гости.  

„Когато някой човек, който е във властта, си построи такава къща за гости по програма, след 5 години тя става негова, без значение дали е ползвана по предназначение. Ако се установи нередност, бюджетът връща парите на ЕС – така ние, всички данъкоплатци, му купуваме една къща“, обясни Найденов.

Според него контролът върху разходването на европейски средства трябва да бъде изключително силен и да не се влияе политически.

„Когато ОЛАФ или европейската прокуратура констатират нередности, тези пари ще бъдат възстановени от нашия държавен бюджет. Трябва да създадем имунитет срещу подобни злоупотреби“, отбеляза Бойко Найденов.