Иван Гешев е избран съгласно Закона за съдебната власт, а по време на изслушването му вчера е показал воля и желание да се бори с тежката престъпност. Това каза в „Тази сутрин” представляващият ВСС Боян Магдалинчев.

Очаква се и решението на президента Румен Радев, който може да издаде указ за назначаването на Гешев или да върне обратно процедурата по гласуване на кандидатурата му. Но дори и при втория случай, ако Гешев събере 17 или повече гласа при прегласуването, президентът е задължен да подпише указ за назначаването му, разясни Магдаличнев.

Той отговори и на въпроса дали има вероятност кандидатурата на Гешев да бъде оттеглена заради гражданското недоволство.

„Засега не са разписани конкретни правила в тази посока, предстои да бъдат разписани такива правила. Надявам се там да има възможност за освобождаване от длъжност на тези тримата субекти – двамата председатели на върховните съдилища и главния прокурор. (…) Действително досега не имало толкова голямо напрежение относно избор на главен прокурор или пък на председател на Върховния съвет. (…) Едно от важните изисквания на обществото е за повече справедливост, а той (Гешев – бел. ред.) даде заявка да я постигне”, каза още представляващият ВСС.

Чуйте целия разговор във видеото.