Министърът на културата Боил Банов потвърди в предаването „Тази сутрин”, че гласът от записа, изнесен от БСП по скандала „Ало, Банов съм” е неговият, но той е манипулиран. „Правени са многократно записи – той е подправен, нагласен, рязан, съчетаван с други разговори, за да се получи нещо, с което мога да бъда рекетиран. Категорично твърдя, че е манипулиран и че съм вкаран в капан”, каза Банов.

Той каза още, че единствено е защитавал държавния интерес, не само в този проект, а в цялата си работа във ведомството. Министърът допълни, че е гледал интервюто на Елена Йончева със защитения свидетел и посочи, че той е Ангел Ангелов – същият човек, който, по думите му, го рекетирал от години.

Боил Банов обясни, че не е бил изнудван лично и затова не е сигнализирал прокуратурата, не е имал доказателства. „Когато работеше с мен, той не се държеше адекватно, но не е заплашвал. Заплахите започнаха, след като беше уволнен през хора, директни заплахи - „Ще те размаже, той те е записвал”. Преди да бъде уволнен не ме е заплашвал, просто се е държал нагло и непочтително”, посочи министърът на културата.

„Те достигнаха в манипулацията си отвратително ниво. Целта е в обществото да се насади идеята че, има един сериозен служител и още един, който ще бъде свидетел. Това е отвратителна и гнусна манипулация. Защитеният свидетел е този мръсник, няма защитен свидетел. Това е лицето Ангел Ангелов. Елена Йончева го знае и заблуждава цялото общество и органите на реда”, каза Банов.

Министърът на културата коментира, че консорциумът, който е правил проекта на „Ларгото”, е избран по времето, когато премиер беше Пламен Орешарски. По думите му, той е тръгнал със забавяне, но е станал качествен. Банов обаче не пожела да коментира откритите пропуски след одобряването на обекта от Министерството на културата.

Банов посочи, че забавянето на исковата молба с 10 месеца е в законовоустановения срок. „Не съм се занимавал пряко със строежа на „Ларгото”, тъй като не разбирам от това. Моите ангажименти бяха по посока на това, дали има наситеност на работници и дали са свършили конкретната работа”, заяви още министърът на културата.

Снимка: btvnovinite.bg

„С манипулиране на хора, с откровена лъжа – бандитът си е бандит. Проблемът е, че хора на нивото на Йончева, уважавани хора – реализират манипулация. Когато живееш в страх, не можеш да работиш. Аз не живея в страх. Това, че някакъв келеш седи и твърди през някакви хора, които идват при мен и казват „Аз ще те съсипя, аз имам твои записи”, ами – виж ми я! Ако беше дошъл да ме заплаши лично, бях длъжен да подам сигнал до органите”, коментира министърът. 

Относно това дали ще подаде оставка, Банов изтъкна, че всеки министър е в оставка винаги. Той допълни, че е имал среща и с министър-председателя Бойко Борисов. „Разговаряхме, обясних му ситуацията, каза върви, работи, действай, като излезе проверката, разсъждаваме“, посочи Банов.