„Близо 50% от българите не искат предсрочни парламентарни избори. На местните избори имаше потвърждение за евроатлантическото мнозинство“, каза в ефира на „Тази сутрин“ социологът Евелина Славкова от „Тренд“, която се позова на прочуване изготвено от агенцията.

Проучването на „Тренд“ е по поръчка на вестник „24 часа“, реализирано в периода между 11 и 18 ноември чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице” с таблет сред 1006 души на възраст над 18 години.

„Привържениците на ПП-ДБ най-малко искат предсрочни избори. ГЕРБ-СДС са 50 на 50. Привържениците на БСП, ИТН и „Възраждане“ искат да има“, уточни тя.

Законодателна власт

„Традиционно Народното събрание е с ниски нива на положително отношение. Тази картина на 48-ото НС не е характерна само за него. Преди при почти всички НС стойностите са много високи при отрицателно отношение и много ниски на положително“, каза Славкова.

Изпълнителна власт

„В изпълнителната власт виждаме повишаване с 5% на отрицателното отношение – стига до 71%“, а положителното е 20%“, каза социоложката.

Тя припомни, че в последните дни на правителството на Кирил Петков отрицателното отношение бе около 70%, а при Орешарски също бяха такива резултатите.

По думите ѝ всеки кабинет влиза в управлението с по-голям бонус на доверие, но Денков не влязъл с голям бонус.

„Това се дължи на политическата обстановка от последните две години. Отрицателните резултати се дължат на отношенията в сглобката, които произвеждат скандали, а не резултати. Обществото смята, че не зависи всички, които се случва в политически план, от премиера Денков и това със сигурност оказва своето влияние.

Президент

„При президентската институция няма особена динамика. Цялата драма е съсредоточена върху МС и НС. Президентът се намира в плато. Няма нещо драматично, което да се случва“, подчерта Славкова.

Електорални нагласи

„Местните избори не определиха победител. Традиционно в постелекторалните проучвания победителят получава бонус, а другите губят. Няма промяна на електоралната картина“, посочи социоложката.

„Има леко увеличаване в дистанцията между ГЕРБ–СДС и ПП-ДБ. Но това не се дължи на повишаване на електоралния потенциал на ГЕБР-СДС, а на спад при ПП-ДБ“, добави тя.

Възраждане“ е в плато. Те се храниха от политическата нестабилност, а при едно стабилно правителство те няма откъде да повишат електоралния си потенциал. При ДПС се преповтаря резултата. БСП запасва резултата си, а ИТН са на ръба за влизане в НС“, каза тя.

„Предстои да видим заявката на Делян Пеевски да се кандидатира за председател на ДПС как ще се отрази електорално на партията“, посочи Славкова.