Електоралната мобилизация показва, че българите не се страхуват чак толкова от нови предсрочни парламентарни избори, обяви в предаването „Тази сутрин“ социологът от „Маркет ЛИНКС“ Добромир Живков.

Данните са от последното проучване на агенцията, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет ЛИНКС“. То епроведено сред 1009 лица над 18 г. в страната в периода 10-19 април по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

54% от анкетираните са посочили, че ще гласуват, ако скоро отново има парламентарен вот.

Снимка: btvnovinite.bg

„Имаме сходен резултата с този, който отчитахме преди изборите. Основният извод е, че при евентуални нови избори – дори през юли, не може да очакваме съществен срив в избирателната активност. По-скоро тя ще е сходна на тази от изборите на 2 април“, уточни Живков.

Доверието към лидерите

Бойко Борисов е политическият лидер у нас с най-голямо доверие, показва още проучването. Лидерът на ГЕРБ има доверието на 24% от анкетираните. Отношението към него е непроменено спрямо това от преди месец.

Снимка: btvnovinite.bg

Втори е Кирил Петков от ПП-ДБ. За месец той увеличава с 2 процентни пункта доверието си и през април се ползва с подкрепата от 19%.

Костадин Костадинов от „Възраждане“ има 18% доверие. През март регистрираното доверие към него е било 19%.

Другият съпредседател на „Продължаваме промянатаАсен Василев е на четвърта позиция.

Той има 18% доверие. Христо Иванов е на пета позиция сред лидерите на парламентарните партии. Той има 17% доверие. И запазва позициите си.

Снимка: btvnovinite.bg

Следва Мустафа Карадайъ – 16%. През март „рейтингът“ на лидера на ДПС е бил 14%.

Председателят на БСП Корнелия Нинова е с 13% доверие. През март социолозите са регистрирали 14% доверие.

Лидерът на „Има такъв народСлави Трифонов увеличава с 2 пункта доверието към себе си. През април за него са отчетени 12%, през март – 10%.

В подкрепата и за лидерите, и за партиите няма големи промени спрямо периода преди изборите, коментира Добромир Живков.