„Кризите, несигурността, войната и политическата нестабилност откраднаха оптимизма на българите. Обичайно за този период от годината нагласите на хората са предимно оптимистични. Тази година обаче ситуацията е различна. Има много силен спад в оптимистичните очаквания в сравнение с миналата година, докато песимизмът, че ситуацията ще бъде по-лоша от миналата година, нараства“. Това коментира пред bTV Геновева Петрова от “Алфа Рисърч“.

Снимка: bTV


57% от хората очакват през 2023 г. да има нови парламентарни избори, а според 35,4% ще се стигне до повече социални протести. 34,2% смятат, че България ще започне да излиза от кризите, а 31,8% очакват да нараснат доходите им. Според 27,4% конфронтацията ще нарасне, а 13,6% вярват, че повече млади хора ще започват да се връщат в България. 7,2% смятат, че ролята на България в Европа и на Балканите ще бъде по-голяма.

Снимка: bTV

„Доверието към парламента е изключително ниско – 7%. Това показва, че търпението на хората е на прага на изчерпване. До момента не е имало случай, в който Народно събрание да стартира с толкова ниско доверие. Хората очакват наистина конкретни решения и редовно правителство. Единият от начините, по който хората ще накажат партиите, е като не отидат да гласуват.“, посочи Геновева Петрова.

Снимка: bTV


Президентът Румен Радев търпи негатив в рамките на цялата година. Доверието в него спада от 51% при стъпване във втория мандат до 36% към днешна дата.

Снимка: bTV


„Той до скоро се ползваше с преобладаваща подкрепа от хората, но вече не може да разчита на нея. Всички институции търпят негативи заради политическата ситуация в страната и всички се възприемат еднакво отговорни за проблемите“, коментира Геновева Петрова.

Снимка: bTV

„Към служебния кабинет и служебния премиер Гълъб Донев оценките са силно поляризирани. Одобрението е около 24%, а неодобрението между 22 и 29% - в зависимост от това дали говорим за служебния премиер, или за правителството. Дейността на отделните министри остава непозната за хората“, каза още тя.
Снимка: bTV

"Електоралните нагласи повтарят вота от 2 октомври. Около 15% от хората искат да гласуват, но не откриват за кого да гласуват. Едва 35% от хората казват, че биха отишли до секциите. При всяка партия има спад в подкрепата. Това вещае неочаквана развръзка при следващи парламентарни избори, може да има разместване на участници. Партийните лидери също губят подкрепа. Никой не регистрира обратна тенденция", посочи Геновева Петрова.
Снимка: bTV
Снимка: bTV

"Алфа Рисърче" е провела националното представително проучване в периода 1 13 декември 2022г., сред 1023 пълнолетни граждани от цялата страна, чрез пряко стандартизирано интервю с таблети. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка с квота по пол, възраст, образование.