Държавата от години не може да се справи с фалшивите ТЕЛК решения. Това заяви в „Тази сутрин“ бившият министър на здравеопазването д-р Мими Витков. Тя припомни, че още през 2019 г. е имало спецакции срещу порочната практика, но проблемът е останал. 

„Не може една система да остане оазис в цялото ни общество, когато виждаме, че корупцията е навсякъде, когато виждаме кражби за милиарди. Опитът да се внуши, че това е жест към социално подпомагане не може да бъде обяснението“, допълни тя. 

Според нея основен проблем е кадровият.

„Възможно е комисиите, които освидетелстват хората, да останат без хора. Има арестувани председатели, не знаем как ще се преразпредели работата към останалите структури. И без това има голямо закъснение с решенията“, заяви Виткова. 

Тя каза още, че държавата е абдикирала от проблемите в здравната система.

„Погледнете възнагражденията на специалистите, може ли възнаграждение 1,5 млн. годишен доход и възнаграждение на лекар от 1000 лв. Тежки диспропорции, които доведоха до тежък кадрови дефицит. Всяко заведение работи само за себе си“, коментира д-р Виткова. 

По отношение на реформите в системата тя обясни, че има много работещи варианти: „Проблемът на ТЕЛК е частен случай, корупцията в ТЕЛК е на едно ниско ниво. Толкова извращение има в системата, че ако не ги погледнем в цялост, не можем да се справим с корупцията в ТЕЛК, а всичко останало да седи тя“. 

Относно нерегламентираното видеонаблюдение в Правителствена болница Виткова коментира: „У нас всичко е позволено, навсякъде, защо не и в здравеопазването. Най-вероятно това е форма, която някой е измислил, за да станат тези хора зависими в бъдеще“.