Двама служители на НСО пострадаха при тренировъчни стрелби. Това е станало миналия петък. Учението е било с картечни пистолети и с полуавтоматични пистолети.

Проектилът се удря в метала, раздробява се и рикошира. Осколки от обвивката на куршуми са ранили гардовете. Единият е уцелен в крака, а другият служител на НСО – във врата.

Според бившия служител на НСО и инструктор по стрелба Велизар Маринов такива инциденти не са необичайни, но не се и случват често.

„Металните мишени, на които са правени учения, ако не е спазена дистанцията, може да предизвикат рикошет. При удара куршумът се разпада на две чати. Те са сърцевина и ризница. По-тежка е сърцевината, а при удар в металната мишена тя пада надолу. От ризницата обаче може да се отделят малки парченца и да се върнат обратно“, каза Маринов.

По думите му вероятно това се е случило при инцидента със служителите на НСО.

Той обясни, че именно затова е важна екипировката и е сигурен, че всички мерки за безопасност са спазени.

„При подобни учения трябва да се сложат балистични очила, които предпазват около, шапка с козирка. Тя също може да предпази от рикошет. Дълги панталони, връхна дреха с дълъг ръкав, както и дълга яка“, каза Маринов.

Занятията се осъществени след провеждане на задължителен инструктаж на служителите и при пълно спазване на Правилата за безопасност, като след инцидента работната дистанция на стрелбата е увеличена от 17 м (при изисквана минимална дистанция от 7 м) на 25 метра.

Националната служба за охрана подчертава, че при условия, близки до реалните, сходни упражнения от същата дистанция, със същите образци оръжия и по същите метални мишени на полигона са провеждани ежегодно и в предходни години подобни инциденти не са констатирани, посочват от НСО.

Със заповед на началника на Националната служба за охрана е възложена вътрешна проверка по случая. Към днешна дата с друга заповед учебните занятия са прекратени.