Огромно мнозинство от родители подкрепят въведените в училищата противоепидемични мерки. Това заяви в „Тази сутрин“ бившият просветен министър проф.Тодор Танев. Проблемът според него е, че държавната политика се отнася само до средно статистическия ученик, а не до отделните случаи. 

„Не е нормално да мислим, че нашата образователна система има капацитет да удовлетворява всякакви индивидуални случаи. Затова се подхожда по този сравнително болезнен и малко груб начин. Огромното мнозинство от родители подкрепят мерките, малцина са тези, които са против.“

Проф. Танев заяви, че освен образование, не трябва да се изключва факторът „възпитание“. Той обясни, че предприетите мерки възпитават децата как да се държат при пандемия.

Пулмологът д-р Александър Симидчиев беше категоричен, че няма достатъчно информация, за да се каже категорично дали трябва да се носят маски в училищата, но именно чрез тази мярка може да се проследи ползата от тях.

„Може да се използва училището, за да се обучи системата и да се види кои практики са най-успешни. В училища, в които учениците носят повече маски, ще има ли по-малко заразени от други училища“, коментира пулмологът. 

По думите му в класните стаи носенето на маска не е задължително, защото там учителите могат да контролират децата. Той беше категоричен, че маските не носят вреда и даде пример с хора, които работят с рискови групи и носят предпазни средства над 8 часа на ден.