Увеличаване на бройката на заболелите от коронавирус няма, не заради друго, а защото се правят много изследвания. Много е важно съотношението между броя излседвания и намерените с коронавирус носители. Те не са болни, а носители.

Това заяви бившият директор на “Пирогов” д-р Спас Спасков.

За “Тази сутрин” той обясни, че на базата на извадката между изследванията и откритите носители може да се съди за общото разпространение на вируса, което, според него, е между 3% и 5% от населението у нас.

“В никакъв случай не става въпрос за пик или за нещо непоправимо”, смята Спасков. 

Лекарят изтъкна, че е много важно каква група от граждани са изследвани. По думите му когато вирусът влезе в огнище, е нормално процентът расте. Затова е важно да вземаме резултатите за по-дълъг период от време, а не за 1 ден”, допълни той. 

Според него съобщаването на броя открити носители на вируса на дневна база до известна степен крие неточности и не дава ясна информация за разпространението на вируса.  

Той изтъкна, че в момента е необходимо да спазаваме социална дистанция и да правим по-малко срещи с непознати: “Смятам, че ще заживеем с вируса и ще има продължителна опашка на заболяването”, подчерта той. 

По повод разрешаването за отварянето и отпускането на мерките, лекарят заяви, че съществува не само здравна, но и политическа гледна точка към коронавируса. Той не смята, че могат да се получат отклонения от политическите решения.

Вижте още във видеото!