Кандидат-депутатите Томислав Дончев от ГЕРБ, Кристиан Вигенин от БСП, Йордан Цонев от ДПС и Красимир Каракачанов от ВМРО се изправиха в първи предизборен дебат в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

"За мен основният въпрос е да се възстанови нормален политически диалог, защото той в момента е в режим на истерии, а така не се вземат решения", заяви Томислав Дончев от ГЕРБ.

Кристиан Вигенин от БСП отбеляза, че предстоят редица реформи, които трябва да бъдат реализирани – в образованието, в съдебната система.

"В следващия парламент целите на ДПС са страната да приеме и изпълнява програма за ускорено икономическа развитие. Да спрем омразата, разделението и агресията и да върнем политическата нормалност", заяви Йордан Цонев. 

Красимир Каракачанов заяви, че приоритетите на ВМРО са да продължи политиката за увеличение на доходите, защитата на националните интереси и недопускане на джендър идеологии, както и ясна гаранция, че Република Северна Македония няма да влезе в ЕС, ако продължава да води антибългарска политика. 

Битката с COVID-19 и антикризисните мерки

Има увеличаване на броя на заболелите от коронавирус, но това според Томислав Дончев е втора вълна на заболяването, а не третата.

Снимка: btvnovinite.bg

"У нас всичко е отворено. Изкуството при планирането на ограничителните мерки е, от една страна, да се забави и да се спре заразата, но от друга - хората да могат да работят. Числата показват, че България по-скоро се справя“, добави той. По думите му окончателна оценка ще е възможна, когато приключим с това предизвикателство. 

"Имаше периоди, когато България бе първа по смъртност. Много често имаше нелогични действия, които бяха по виждане на министър-председателя, не въз основа на реалните препоръки и развитие на пандемията", отбеляза Кристиан Вигенин.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него има риск точно преди изборите да се окажем в пик на заболяването.

Според Йордан Цонев от ДПС трябва да бъде по-координирана политиката – и здравната, и тази с мерките по възстановяване от кризата.

"Лятото беше проспано и здравната система не беше подготвена адекватно за новата вълна на заболяването. Затова и имаше тежки последици", смята Цонев. По думите му икономическите мерки са били усложнени и достъпът до тях не е могъл да се осъществи.

Красимир Каракачанов отбеляза, че реално се намираме във война с вируса.

"Още от първия ден, когато се обявиха мерките, част от политическите сили започнаха да ги саботират. Ако не сме единни по този проблем, каквито и мерки да се приложат, няма да има ефект", смята той и допълни, че според него правителството е взело необходимите мерки.

Правосъдие и сигурност

Според Томислав Дончев има потенциал за увеличаване на законотворческата дейност на парламента и той е в много посоки. По думите му в областта на правосъдието, борбата с корупцията и върховенството на закона е нужна промяна.

Кристиан Вигенин посочи, че този парламент, който си отива, е достигнал дъното.

"По такъв начин се приемаха законите, че можеше единствено да се срамуваме", каза той. По думите му правителството не се е справило в борбата с корупцията.

Снимка: btvnovinite.bg

"По-лошо законодателство от приетото от този парламент няма в историята на прехода", заяви от своя страна Йордан Цонев.

"За съжаление идеята за правосъдна реформа се концентрира през последните години само върху главния прокурор", посочи Красимир Каракачанов. Според него правосъдието е станало трудно достъпно за обикновения гражданин.

Социална политика и европроекти

"България до момента не е получавала допълнителни средства, свързани с COVID кризата. Успяхме да отделим значителни средства от европейските фондове, които бяха инвестирани за справяне с пандемията и социални мерки. Ново финансиране не е постъпвало, в напреднала фаза на преговори сме за целия пакет инструменти "Европа от следващо поколение", заяви Томислав Дончев. 

"Имаме редица предложения, свързани с повишаване на доходите на уязвимите групи и демографската криза, които сме изчислили така, че да е възможно прилагането им", заяви Кристиан Вигенин. Според него парите, които се наливат – национални и европейски, не дават резултати.

България продължава да е най-бедната страна в ЕС по редица икономически показатели, припомни Йордан Цонев. Според него голяма част от населението се нуждае от социални помощи.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Красимир Каракачанов средната пенсия може да бъде увеличена и социалната политика да бъде в подкрепата на работещите и учещи млади семейства, а не на "маргинализираните маси в гетата". 

Кръстосан огън 

Как се връзва емитирането на 20 милиарда нов дълг с твърдения за финансова дисциплина на ГЕРБ? Това попита Йордан Цонев от ДПС.

"Коректно е да мерим външния дълг като процент от БВП. България е на второ място по ниво на външния дълг след Естония в конкуренция с Люксмембург", заяви Томислав Дончев.

Снимка: btvnovinite.bg

"След 4 години на Красимир Каракачанов начело на военното министерство имаме 25% недокомплект в някои военни части, а в други стига до 50%. Милиарди са платени за самолети и кораби, които са само на хартия. Нищо не е направено във военната сфера", заяви Кристиан Вигенин. 

"Военните експерти на БСП трябва да си скъсат дипломите и да не говорят по тази тематика. 48% е увеличението на заплатите на военнослужещите. Много повече хора постъпват сега в армията, отколкото напускат. Договорът F-16 не е за самолети на хартия, а това е един от най-масовите и използвани изтребители заедно с МиГ. Корабите също не са на хартия. Двете фрегати ще се правят в българска корабостроителница. 98 машини за Специалните сили също ще се произведат от български производител", заяви в отговор Каракачанов.

Снимка: btvnovinite.bg

"Как БСП смята да финансира своята социална програма и кои данъци ще бъдат увеличени?", попита Томислав Дончев.

"Данъчните промени ще засегнат само 100 000 души, които са с най-високи доходи, но прогресивното облагане ще благоприятно за други над 3 милиона българи", заяви Вигенин. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!