Хората, които ще получават минимална или максимална пенсия, е по-изгодно да не прехвърлят партидата си от втория стълб към държавното обществено осигуряване, заяви бившият социален министър Бисер Петков в "Тази сутрин". 

Хората, които са се осигурявали на минималния доход, ще получават минималния размер на пенсията от 300 лева, а тези, чиято пенсия е изчислена над тавана от 1440 лева, имат интерес да получават пари от втори стълб, защото не могат да надхвърлят лимита от първия. И в двата случая тези хора ще получават допълнителни пари от универсалните фондове, обясни Петков. 

Пред избор са изправени хората между тези два полюса и трябва да се информират добре, за да знаят как да постъпят с вноските си в пенсионния си фонд, каза бившият социален министър.

Вратата за преминаване между първия и втория стълб на пенсиите е отворена до 30 юни. Тогава е срокът за лицата, на които им остават по-малко от 5 години до срока за пенсиониране. А със законодателните промени това преминаване между двата стълба е възможно да става многократно до момента на придобиване на право на пенсия, каза Петков.

Пенсионните фондове от втория стълб не се интересуват от натрупания стаж, за тях е важно само да има навършена пенсионна възраст, отбеляза Петков.

Универсалните фонове ще предлагат три пенсионни продукта и е много важно да бъдем внимателни при своя избор. Вариантите са пожизнена пенсия за старост, разсрочено плащане или еднократно плащане, когато средствата по партидата са до 3 минимални пенсии. Всеки може да реши дали да получава по-големи суми приживе или по-малки, но да гарантира, че близките му ще наследят останалите във фонда пари след неговата смърт, каза бившият социален министър.

Вижте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!