Очаква се депутатите днес да приемат промените в Кодекса за социално осигуряване, свързани с получаването на втората пенсия. Според последните промени ще се има няколко варианта за изплащането й.  

Новите пенсионери ще получават пенсията си пожизнено, разсрочено и еднократно.

Разсрочено изплащане може да има само в случаите, когато в партидата има сума, която позволява месечно пенсионерите да получават между 45 и 300 лв.

Ако в партидата към момента на пенсиониране има по-малко от три минимални пенсии – 900 лв., сумата ще може да се изтегли наведнъж при пенсиониране.

Вариантите за получаване на пожизнена пенсия са: без допълнителни условия, с период на гарантирано изплащане, с разсрочено изплащане до избрана от пенсионера възраст.

Относно възможността за прехвърляне на парите от универсалния пенсионен фонд към НОИ важно е за всеки каква сума има натрупана по сметката си и каква би била пенсията му в единия и в другия случай, коментира в предаването „Тази сутрин“ Владислав Русев, член на УС на българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

По думите му хората могат да получат информация от пенсионното дружество, в което се осигуряват.

„Колкото по-близо са до пенсия, толкова по ясна и точна информация ще имат. Ако им остават 10 години до пенсиониране, няма как да знаят върху какъв доход и колко редовно ще бъдат осигурявани“, уточни експертът.

Според него за хората, които ще получат минимална пенсия, няма смисъл да прехвърлят парите си в НОИ, защото така или иначе ще получават 300 лв.

Очаква се от септември намалението на пенсията от НОИ за тези, които получават и втора пенсия, да е 9%, а не около 22%, както е сега, напомни Русев.