Столичният общински съвет прие въвеждането на ограничения за най-старите коли в София, тъй като именно те замърсяват въздуха най-много. Така от 1 декември 2023 г. собствениците на автомобили от първа екокотегория няма да могат да влизат в центъра на града, но само през зимата. Изключение ще бъдат тези, които живеят в центъра и хората със специални потребности.

Така нареченият „Малък ринг“ ще бъде между булевардите „Васил Левски“, „Патриарх Евтимий“, „Ген. Скобелев“, „Сливница“ и ул. „Опълченска“. Кои автомобили може да влизат там ще се определя от екостикерите при годишния технически преглед.

Мерките ще важат за период от 3 месеца
Снимка: bTV

„Само за „Малкия ринг“ ще бъде забранена първа екокатегория – бензинови автомобили, които са над 30-годишни и дизелови, които са над 20-годишни. Забраната ще бъде за три месеца – декември, януари и февруари. Това са месеците с най-голямо замърсяване. Контролът ще се извършва с видеонаблюдение, разпознаване на автомобилите по техния екологичен клас. Съответно ще се налагат санкции срещу нарушителите“, каза Прошко Прошков, общински съветник от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Защо обаче някои общински съветници са против тази мярка? 

„Групата на ГЕРБ-СДС с тематичната коалиция с ДБ ни предложиха един доклад с палиативни мерки, с които искаме да накажем софиянци на социален принцип. Тези, които имат пари, ще влизат в центъра, а тези които нямат – не. Това няма да доведе до подобряване на качеството на въздуха, а ще усили натиска към допирателните улици и булеварди“, каза Иван Таков, общински съветник от ПГ на „БСП за България“.

Какво трябва да се направи, за да има ефект? 

„В зоните около тези нискоемисионни зони да бъде осъществено лесно преминаване на автомобилите, на които ще им бъде забранено движението в центъра. Това означава зелени вълни и да се прекрати практиката „паркирал съм само за малко на аварийки“. Второто е да бъде осигурена алтернатива на хората, които ще бъдат засегнати от тази зона – бърз и редовен градски транспорт, свързана и безопасна велосипедна мрежа и удобни и равни тротоари. За да преценим има ли ефект от зоните, трябва да може да измерим. В момента в центъра на София няма официална измервателна станция“, каза Борис Бонев, независим общински съветник. 

Мерките ще важат за период от 3 месеца
Снимка: bTV

Днес в столицата има предупреждения за мръсен въздух. Очаква се изключително висока концентрация на фини прахови частици, показва прогнозата на НИМХ. Прогнозите са за опасно замърсяване в кварталите „Надежда“ и „Дружба“.