Въвеждат ограничения за най-замърсяващите коли в София. Така от 1 декември догодина автомобилите от първа екокотегория няма да могат да влизат в центъра на града през зимата.

Ограничението ще важи само в дните с нива на замърсяване над нормите. Изключение ще има за собствениците на превозни средства, които живеят в центъра и за хората със специални потребности.

От 1 декември до края на февруари в широкия център на София, обособен като „малък ринг“, се забранява влизането на най-замърсяващите автомобили.

„Малкият пръстен“ е между булевардите „Васил Левски“, „Патриарх Евтимий“, „Ген. Скобелев“, „Сливница“ и улица „Опълченска“. През 2024 г. ограничение ще бъде въведено и за автомобилите от втора екологична група.

Промени за „големия пръстен“ се предвиждат от 1 декември 2025 г. Според заложеното забраната за твърдо битово гориво ще влезе в сила от началото на 2029 г.

Общинските камери ще следят за спазването на наредбата. Предвидени са глоби за нарушителите.

„Необходимо е да се създаде една база данни, технологичната работа е свършена, предстои на пролет да бъде изработен и софтуер, за да може да започнат и тестовете на системата. Използваме всички камери, които имаме в града“, заяви Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет.