Бездомници са обречени да останат без покрив в зимните дни, след като стана ясно, че за да бъдат настанени в приют, трябва да имат PCR тест, който те нямат възможност да платят.

Повечето от хората нямат лични лекари и никакви доходи. Само в Русе хората без дом са около 150.  

Снимка: bTV

62-годишният Иван живее на улицата, след като дъщеря му продава единственото му жилище и го гони. Заради застудяването последната вечер е пренощувал в изоставен автомобил.

Снимка: bTV

Иван е първият тролейбусен шофьор на Русе. Няма обаче нужните години за пенсия и остава без никакви доходи.

Центърът за временно настаняване на бездомни се оказва единствения му вариант за подслон.

„Казаха ми, че трябва да се подаде молба. Пък аз бях измръзнал и не мога да ходя и не отидох. Снощи пак спах на улицата“, споделя Иван Буренков.

Снимка: bTV

За да постъпи в Центъра за бездомни, Иван трябва да си направи PCR тест, но няма възможност да го плати. Няма и личен лекар, който да му издаде направление за безплатен тест.

От дни се създава организация социалните служби да поемат разходите за изследването на бездомните.  

Снимка: bTV

„Получихме едно специално писмо от Агенция "Социално подпомагане", с което се казва, че хората, които имат необходимост, се покриват разходите за PCR тестове, за да могат да бъдат настанявани в социалните услуги“, обясни Катя Петрова, началник отдел "Социални дейности" при Община Русе.

Снимка: bTV

В центъра за бездомни в Русе засега има 12 свободни места. Създадена е организация хората с грипоподобни симптоми да бъдат отделяни от останалите.  

„Ние имаме с колегите от РЗИ договореност, че когато имаме необходимост и случаи, да се обръщаме към тях, за да можем възможно най-бързо да направим тестовете“, добави Катя Петрова.

Решение за това кой ще поеме PCR тестовете е намерено. Остава обаче проблемът, че при положителен резултат хората, останали без жилище, няма да бъдат приемани в социалните домове и отново ще са на улицата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!