„ТЕЦ „Марица 3“ може да поднови работа, стига собственикът да инвестира и да се извърши подмяната на съответните части и инсталации“, заяви заместник-министърът на околната среда и водите Тома Белев в „Тази сутрин“.

„Трябва да знаем, че тази голяма горивна инсталация има комплексно разрешително. В нея са описани всички условия, при които тя съществува. Собственикът го е декларирал и затова е получил и разрешение да съществува. През годините са се натрупали множество нарушения за неизпълнение на тези обещания, които е дал самият собственик, включително със сериозни проблеми с надвишаване на серния диоксид в региона, за което, за съжаление, очакваме да наказание е в рамките на съдебна процедура пред Европейския съд“, каза Белев.

По думите му големият проблем не е глобата, която ще ни бъде наложена, а щетите за здравето на хората.

На контрааргумент, изтъкнат от енергетиците от „Марица 3“, че след спирането на работа в ТЕЦ-а, замърсяването продължава, Белев отговори: „В региона има пет горивни инсталации и те замърсяват в своята степен. Естествено, най-близката, направени са анализи, замърсява най-много в района на Димитровград. Въпросът е за неизпълнение на множество ангажименти, които са свързани с подмяна на инсталации, с неизпускане на газове от определени комините и така нататък, които са нарушавани множество пъти през годината“.

„Норките няма да бъдат избити“

По въпроса за забраната за внос и отглеждане на норки у нас, Белев заяви, че е събрана достатъчно информации, че това е инвазивен вид, който вреди на фауната у нас.

В момента заповедта се подлага на обществено обсъждане и тя не означава, че се забранява отглеждането на животни за кожи у нас.

„Тези норки, които са в момента в тази ферма, могат да се отглеждат, докато има настъпи естествената им смърт“, каза заместник-министърът на околната среда.

Все още се очаква изпълнение за плажа Алепу. По думите му ще са необходими между 2 и 3 години за възстановяване на природата в местността.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!