Властта в България ще работи заедно с Базелския институт в борбата срещу корупцията у нас.

Пред bTV говори директорът на института Грета Фенев. По думите ѝ корупцията в България трябва да се отстрани бавно – с малки и сигурни крачки. 

Ето още от интервюто ѝ пред репортера Габриела Керемедчийска:
 
– Какво цели това партньорство между българското правителство и Базелския институт? 

– Голямата картинка е да се борим с корупцията, защото наистина искам да видя тази корупция и къде точно е. Правителството е осъзнало, че това, което се краде от страната всъщност се краде от хората. Корупцията яде техните публични ресурси, тя намалява техния достъп до публичните услуги и дори всъщност краде правителството на страната. Ако корупцията е толкова разпространена и стои в тези институции, които хората избират, то те не са тези, които управляват страната. Това е голямата картина.

Tогава ще се наложи ние да започнем да правим постепенни стъпки, разбира се. А за да се борим с корупцията трябва законодателна реформа - като се подсигурим, че институциите са наистина независими. и също така да се опитаме да се свържем, да ангажираме и хората, гражданите, така че те да разберат какво е корупцията, как ги наранява и как правителството работи активно по отстраняването й. 

– Социологическите проучвания обаче сочат, че има рязък спад на доверието в правителството? 

– Аз разбирам, че хората изпитват трудности да се доверят на правителството, защото може би от 20-30 години правителствата казват, че се борят с корупцията. А къде е промяната – хората не виждат промяна. Всъщност бих казала, че навсякъде по света корупцията се задълбочава.  Често пъти все пак мисля, че е и въпрос на комуникация, защото ние трябва да разберем, че – да, разочароващо е, но борбата с корупцията и отстраняването ѝ не става за една вечер. Правителствата обикновено не са достатъчно умни в комуникирането за това, което са свършили. Те обикновено правят големи изявления и после всички очакват големи промени. Затова мисля, че ако това правителство е умно, то ще говори с хората, но прямо и разбираемо. Това означава, че кабинетът няма да прави огромни обещания, но ще обясни как стъпка по стъпка ще постигне промяна и ние наистина искаме да подкрепим правителството в такова начинание. 

– Какво очаквате да постигнете в България?

– Постепенна промяна, но първо наистина се надявам да засилим независимостта на някои от най-важните и ключови антикорупционни инициативи. Това ще изисква малки постепенни промени. Вчера ние видяхме Министерския съвет - одобриха законопроект за промяна на съдебната власт, създаването на структура за европейските делигирани прокурори в България. Това е голяма и важна стъпка в правилната посока.  Изглежда като наистина малка промяна в правото, но ние искаме да видим точно как тези малки стъпки се случват в ежедневието, защото така се постига прогрес. Трябва повече отчетност.  

– Колко време смятате, че ще е необходимо корупцията у нас да спадне? 

– Не искам да казвам 3 месеца или 3 години, но със сигурност не са 3 месеца. Това правителство има нужда от време, всяко правителство има нужда от време. Не можем да очакваме промяна, която да усетим като граждани за прекалено малък период от време.  Но мисля, че ако започнем да виждаме все повече случаи на корупция да стигат до съда например, тогава хората ще започнат да усещат и да виждат промяната... и желанието за нея. Но това отнема време. Ние ще сме тук  за дълго, ние не сме тук само за година, имаме намерение да останем за дълъг период от време. Знаем, че ще отнеме може би 10 години да постигнем  големи, дълготрайни и дълбоки промени. 

– Кои са най-големите проблеми в България, свързани с корупцията? Запозната ли сте с тях?  

– Проблемите в България  са доста подобни на тези в другите страни. Вие преди малко споменахте колко хората вярват в правителството, разбирам техните притеснения - това е голям препъни камък. Но също вярвам, че за съжаление в момента имаме ситуация, където повечето публични администрации са в ръцете и се управляват от хора със собствени интереси, а не гледат тези на хората. Така че -  има отчетна институция, има икономически решения, които да се взимат с много лобиране от хора с лични интереси. Това е интересна структура, задълбочава се. И за да счупим тези бариери ще ни отнеме време. Но аз все пак вярвам, че правителството е честно, но има много врагове на тяхната антикорупционна политика, които ние ще трябва  да върнем в правилната посока или да ги премахнем.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!