Банско и Разлог влязоха в остър спор кое от двете селища е родното място на Неофит Рилски. До конфузната ситуация се стигна, след като в разложкото село Баня беше открита паметна плоча с данни, че се намира на мястото на родната къща на Неофит. До този момент се знаеше, че възрожденецът е от Банско.

Откриването на паметната плоча в Баня разбуни духовете. Според този надпис Неофит Рилски е роден в Баня и е носил фамилията Катошов.

Кметът на Банско изрази становище във „Фейсбук“:

Снимка: btvnovinite.bg

„Иван Кадев настоява пред министъра на културата да бъде разпоредена спешно проверка на законността на паметника и да бъде потърсена отговорност от лицата, разрешили построяването му, а също да бъде премахната паметната плоча, с която се прави опит да се легализира една историческа кражба на памет и чрез нея се легализират неистини“.

Снимка: btvnovinite.bg
Къща музей на възрожденеца има в Банско. Първата камбана на черквата „Света Троица“, по молба на бански първенци, е дарена от Неофит Рилски.

Директорът на музейния комплекс в Банско Светла Барякова твърди, че източниците, от които черпят информация в съседна Баня, не са достоверни. Пътешественикът Виктор Григорович споменава, че Неофит е роден в Баня.

„За един руснак разликата между Баня и Банско е много тънка“, смята Светла Барякова.

Снимка: btvnovinite.bg

Същото разказва и Константин Иречек.

Снимка: btvnovinite.bg

„В първите си публикации пише, че е роден в село Баня, но няколко години по-късно, през 1883 г., 2 години след смъртта на Неофит Рилски, след лична среща на Константин Иречек и Неофит Рилски, самият Иречек публикува категорично мнението си, че Неофит Рилски е роден в Банско, тоест той се коригира. Никола Поппетров Катошев, те са му сложили даже и фамилия Катошев, за която никъде в историческата наука не се споменава. Това е абсолютна неистина, това е една меко казано, ще се опитам да се изразя, подмяна на историческите факти и историческата истина“, казва Барякова.

За банелии истината е друга и те се опитват да я докажат от 40 години.

Снимка: btvnovinite.bg

„Нямаме отговор, защо няма отговор, защото навремето знаем как се пишеше историята- партийно. Първата енциклопедия, хората какво са написали тука? Ето какво пише тука: Роден в Баня, Разложко и така нататък. Нашата позиция е ясна, ако трябва някой да ни съди, което много срамно ще бъде, е как да кажа ненормално, защото какво правим? От един почти светец ще правим различни дразги“,  казва кметът на Разлог инж. Красимир Герчев.

Снимка: btvnovinite.bg

„Той е живял тука до 8-годишна възраст, той остава сирак, без баща, и къщата е унищожена и те са принудени да се преселят в Банско, където тя се омъжва повторно в дома Бенини“, обяснява Елена Николова, секретар на читалището в село Баня.

„Измислица, чиста измислица е, защото искам да попитам каква е вероятността да има поп Петър в Баня, свещеник, който да е баща на Неофит Рилски, и след това майката като вдовица да дойде в Банско и пак да се омъжи в дома на Бенини за поп Петър?“, отговаря на твърденията на банелии Светла Барякова, директор на Музейния комплекс в Банско.

„За да бъде историята такава, каквато е, имаме документи, факти“, репликира обаче кметът на село Баня. Магда Първанова.

„Роден е към 1793 година в село Баня, бивша Разложка околия, това издание е от 61 година. Александър Теодорович Балан посочва в „Български писател“, че Неофит Рилски отново е роден в село Баня“, посочва Елена Николова, секретар на читалището в село Баня.

В Банско черпят сведения и от завещанието на Неофит Рилски.

„Където изрично пише, че оставя на отечеството си Банско в Разлог 1500 гроша, 1000 за училище, 500 за помен“, казва Светлана Дяконова Арсен.

„Възмутена съм, че се прави един как да кажа директен опит за подмяна на вече установени исторически факти, за подмяна на историческата истина“, казва Светла Барякова.

Кметът на Банско настоява още да бъде потърсена административна отговорност от ръководството на читалище „Просвета 1908" в село Баня. А кметът на Разлог е убеден, че дължи истината на жителите на село Баня и плочата е поставена именно за тяхно успокоение. Ще се постигне ли единомислие, предстои да разберем.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!