Банско и Разлог в остър спор. Кое е родното място на Неофит Рилски. Откриването на паметната плоча в Баня разбуни духовете.

Според надпис Неофит Рилски е роден в Баня и е носил фамилията Катошов.

Кметът на Банско през „Фейсбук“ поиска министърът на културата да се намеси:

„Да бъде премахната паметната плоча, с която се прави опит да се легализира една историческа кражба на памет и чрез нея се легализират неистини.“

Първата камбана на черквата Света Троица, по молба на Бански първенци, е дарена от Неофит Рилски.

Директорът на музейния комплекс твърди, че източниците, от които черпят информация в съседна Баня, не са достоверни.

„В първите си публикации пише, че е роден в село Баня, но няколко години по-късно, през 1883 година, 2 години след смъртта на Неофит Рилски, след лична среща на Константин Иречек и Неофит Рилски, самият Иречек публикува категорично мнението си, че Неофит Рилски е роден в Банско, тоест той се коригира“, каза Светла Барякова, директор на Музеен комплекс - Банско.

За банелии истината е друга и те се опитват да я докажат от 40 години.

„Нямаме отговор, защо няма отговор, защото навремето знаем как се пишеше историята-партийно. Първата енциклопедия, хората какво са написали тука, ето какво пише тука: Роден в Баня“, заяви инж. Красимир Герчев, кмет на Разлог.

„Той е живял тука до 8- годишна възраст, той остава сирак, без баща и къщата е унищожена и те са принудени да се преселят в Банско, където тя се омъжва повторно в дома Бенини“, обясни Елена Николова, секретар на Читалището в село Баня.

„Измислица, чиста измислица е, защото искам да попитам каква е вероятността да има поп Петър в Баня, свещеник, който да е баща на Неофит Рилски, и след това майката като вдовица да дойде в Банско и пак да се омъжи в дома на Бенини за поп Петър?“, каза Светла Барякова, директор на Музеен комплекс - Банско.

И двете страни са категорични да не отстъпват.