България дарява 172 000 ваксини на Кралство Бутан.

"Страната е имала разговори с Европейската комисия, не само България ще участва в това дарение. Те са създали организация максимално бързо да могат да приемат тези дози. Продължават разговорите с държави като Северна Македония, Босна и Херцеговина, Косово и Молдова. В следващите седмици се надяваме да има резултати", обясни Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

По думите му в ЕС се навлиза във фаза, в която голяма част от държавите са постигнали високо ниво на ваксиниране, така че даряването на ваксини ще бъде нещо нормално в следващите седмици.

"Ще има държави, които ще даряват големи количества. В България има близо 5 млн. доставени ваксини", добави Богдан Кирилов. 

Той съобщи още, че около 20 000 ваксини на „АстраЗенека“ с в риск от изтичащ срок на годност до края на месеца юли.

"Експертите от МЗ постоянно извършват анализ на количествата, има комуникация с РЗИ и всички ваксинационни пунктове, за да се направи оценка за това какво би следвало да бъде дарено и препродадено в следващите месеци, за да няма унищожаване на големи количества ваксини", обясни още Богдан Кирилов.