Багери разкопаха района около могилата, която крие останки от най-древната европейска цивилизация. Това се случи край асеновградското село Долнослав. В момента полицията и прокуратурата изясняват дали има извършено престъпление. 

"Това е едно от най-старите портретни изображения, намерени на Стария континент", казва Росица Миткова от Регионалния археологически музей в Пловдив.  

Изящна керамика, останки от пещи и жилища на 7000 години – това са богатствата, които крие разрушената могила край Долнослав.

"Първите земеделци и скотовоъди на Балканския полуостров, а и в Европа. От тези селища – Мулдава, Долнослав, започва всъщност развитието на една от най-старите цивилизации на европейския континент", добави Миткова. 

Районът около могилата е разкопан от община Асеновград в опит да реши проблема с безводието на околните села с дренажни тръби и помпена станция. Първата копка е през август. 

"Нито има ограда, нито са идвали след това специалисти от археологията. Мисля, че е по-важно да се снабдят хората с вода", заяви кметският наместник на с. Долнослав Георги Ковачев. 

Пораженията по археологическия обект са забелязани през ноември.

"Това, което установихме с колегите от Министерството на културата и с представители на полицията от Пловдив, е, че са извършени много сериозни нарушения. Така много голяма част от източната част на могилата е буквално изгребана", заяви Елена Божинова, член на комисията, извършила проверка край Долнослав. 

"По най-жесток и варварски начин унищожават културното наследство не само на България, на цяла Европа, на целия свят, бих казала. Защото обекти от такъв тип на пръсти се броят", категорична бе Миткова. 

"Тази въпросна могила, цялата в тръни, два метра тръни – тя не е докосната дори", заяви кметът на с. Червен Атанас Игнатов. 

"Категорично е копано в могилата. И не само периферията, навлезли са в самата могила", смята Александър Илиев, общественик от с. Червен.

Археолозите откриват при изкопа огромно количество парчета от съдове и артефакти отпреди 6-7 хиляди години.

"Безвъзвратно са отнети пластове, които носят информация за каменно-медната епоха и новокаменната епоха", добави Божинова. 

От Министерството на културата са категорични, че община Асеновград не е съгласувала с тях разкопаването около могилата.

"Регионалният инспекторат за опазване на културното наследство ще предприеме административно-наказателно производство по случая спрямо установения извършител", пишат в своя позиция от ведомството.

По закон съгласуването трябва да стане преди изкопните дейности. От община Асеновград отказаха да обяснят защо не са спазили това условие с аргумента, че в момента тече проверка.

"С писмо от 1 декември тази година идейният проект е изпратен за съгласуване със Националния институт за недвижимо културно наследство. Намеренията на община Асеновград са максимално бързо и законно да се изгради водоснабдяване в с. Червен", добавиха от пресслужбата на община Асеновград. 

"Общината издава всички видове разрешителни. Тя е ангажирана в случая със съответното разрешение от компетентните органи", категоричен бе инж. Антон Гълъбов от ВиК-Пловдив. 

От пловдивската окръжна прокуратура уточниха, че чакат резултатите от полицейската проверка, за да решат дали да образуват досъдебно производство.