"Когато министърът на културата си тръгна от Тютюневи град багерите започнаха пак да работят", заяви арх. Петкана Бакалова в предаването “Тази неделя”. 

Изказването ѝ дойде, след като преди дни бе съборен склад в Тютюневия град в Пловдив. Той се намира на ул. "Г. М. Димитров" и "Екзарх Йосиф", която е част от групов паметник на културата. За самото събаряне на съобщи самата Петкана Бакалова. На място тогава дойде служебния министър на културата Велислав Минеков. Тези тютюневи складове горяха преди шест години, а за палежа бе обвинен бездомник.

Тя разказа как е разбрала за събарянето на сградата. 

“Бях в офиса си и получих съобщение от неизвестен човек, че строителна техника е започнала събарянето на сграда в Тютюневия град. Веднага отидох на място. За съжаление в този момент ми падна батерията на телефона. Успях само да снимам, върнах се, пуснах публикация за това какво се случва и се върнах обратно. Факт е, че имаше пропуски - нямаше табела за строителен обект”, каза Бакалова. 

Тя обясни, че е влязла при багерите въпреки предупрежденията на частната охрана. 

“Изкатерих се по насипа, който се беше получил от събарянето на фасадата към двора и застанах пред машината. Тя спря, защото имаше възможност или да ме убие, или да спре”, добави Бакалова. 

Тя каза, че абсурдите в България са много, а това, което е направила е било шанс институциите да се задействат и да спасят тази сграда, която е част от групов паметник на културата. 

Общинската администрация нарушила закона, тя няма да признае, че е нарушила закона. Сградата е част от групов паметник на културата и е защитен по закона за културното наследство. Никакви действия, никакви намеси по тази сграда не може да има, включително и нейното събаряне без съгласуване с Министерство на културата, добави тя. 

Гледайте повече във видеото.