Метеор се взриви в небето над България снощи. Какво знаем за ярките светлини, които стреснаха хиляди хора в Северозапада и как астрономите коментират необичайното явление?

„От два дни част от екипа е ангажиран с лятната школа свързана с науките за Космоса и Земята. Снощи, докато подготвяхме телескопа, имахме възможност да наблюдаваме този болид. Мисля, че е по-правилно да го наричаме болид, а не метеорит, защото все още няма информация дали някаква част от него е паднала на земята. Ако е паднал, ние го наричаме ярък метеор или болид“, каза астрономът доц. Евгени Овчаров, който е и ръководител на катедра „Астрономия” в Софийския университет.

Той сподели, че снощи един от колегите им е възкликнал, че вижда нещо необичайно. Така всички успели да видят края на болида. „Ниско над хоризонта в североизточна посока видяхме как няколко парчета се разпаднаха в небето“, поясни той. Според него това явление не е опасно и не може да нанесе щети.

Доц. Овчаров сподели още, че почти всяка нощ има по десетина падащи звезди или ярки болиди. При явлението снощи се е чул тътен, който е дошъл от разпадането или изгарянето на небесното тяло при навлизането в атмосферата.

„Има метеорни потоци. Те са десетки през годината. При някои от тях има такива болиди. Но има и други падащи небесни тела, които са спорадични и не могат да бъдат предвидени. Не бих се наел да кажа точно колко голям е този булид, който падна снощи. Може би е в порядъка на половин или един метър. Има ред фактори, които не знаем и не можем да дадем по-точни данни“, каза още доц. Овчаров.

„Спомняме си всички за Челябинския метеоритен взрив, който се случи рано сутринта през февруари 2013 г. Това предизвика много голям обществен интерес. Това тяло беше с размери около 20 метра. Преди това -  през октомври 2008 г., над Судан се взриви едно тяло с размер около пет метра“, обясни и астрономът Пенчо Маркишки.