Археолози откриха най-ранното свидетелство за християнството по българските земи. Това се е случило по време на разкопки в римската колония Деултум край Средец. Ценната находка представлява сребърен амулет с името на Христос.

Тя е представлявало навито сребърно листче. След като е разчетено, става ясно, че то е изключително значимо.

Надписът на старогръцки е разчетен от епиграфа на археологическия екип и преподавател в Софийския университет гл. ас. д-р Николай Шаранков.

Снимка: Лора Стаматис

„Разчитането на амулета стана тази година, благодарение на реставраторката Силвия Борисова. В гроб в некропола до главата на погребания се откри навит сребърен лист. При реставрацията разбрахме, че върху него има надпис. За съжаление не можем да кажем пола на погребания, но възрастта му вероятно е между 30 и 40 години“, посочи археологът Добрина Харбалиева.

Снимка: Лора Стаматис

„На самия надпис е изписано Гавраил, Михаил, пазител, Христос. Споменати са двамата архангели, "пазител" – като определение на Христос и като функция на самия предмет, да предпазва човека притежател. Интересното в надписа е, че за първи път се споменава Христос. Той е изписан на четвъртия ред и тъй като не е стигнало мястото - „С“ е изместено на нов ред, а „Х“ изглежда като кръст. Това е най-ранното споменаване на Христос до този момент – през края на втори – първата четвърт на трети век“, обясни Красимира Костова, директор на Националeн археологически резерват "Деултум"- Дебелт.

Снимка: Лора Стаматис

“В този раннохристиянски период името Христос не се е упоменавало, било е изобразявано във вид на птици, на риби. Христос е упоменаван като Бог и като Господ, като другите езически богове. Това е най-ранното доказателство за изписване на името Христос. В Деултум е имало раннохристиянска общност“, обясни още тя.