Археологически разкопки ще спасяват от срутване църквата "Преображение Господне" в Поморие. Храмът е на повече от два века и половина и е част от културното наследство на България, но в момента цялата сграда е в пукнатини.

Тази пролет стотици поморийци изпратиха подписка до Министерството на културата, Общинския съвет и Светия синод с призив за спасяването на църквата. Според местните хора причините за нейното разрушаване са свлачищни процеси и ерозия на брега.

Преди четири дни от общината започват археологически разкопки. До този момент старата част на Поморие не е обследвана.

"Предстои да стартира и обследване, очакваме екип от Университета по архитектура, строителство и геодезия, начело с проф. инж. Богомил Петров, който да започне обследване на основите, а след това друг екип да обследва и самата сграда, за да можем да я спасим", каза кметът на община Поморие Иван Алексиев.

Проф. Сергей Турбатов от Националния археологически институт, който е ръководител на разкопките, добави, че под заварения терен са открити останки от структури, като при всички положения става въпрос за градеж, който е по-ранен от църквата, но все още не е ясно дали става въпрос за постройка, която е била заварена на място при построяването на храма.

"Разкопките имат много важно значение за изясняване на историята на Анхиало. Надеждите са те да осветлят миналото на града и да отговорят на много въпроси", добави директорът на историческия музей в града Антон Карабашев.