„Наследството, което сме намерили, е магистрала, която не е планирана изцяло“. Това каза относно незаконното строителство на „Хемус“ зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

Снимка: bTV

„Започваме да проектираме на ново, като сме установили, че на част от магистралата има свлачище и една част минава през резерват. Магистралата не е планирана като подробен устройствен план, не е планирана като цялостни проекти и решение за строителство“, добави Шишков.

"Тя е планирана на парче до 3 лот, 4,5 и 6 поне имат подробен план, имаме и решение за отчуждаване за 4 лот вече", каза още зам.-министърът.

Той добави, че на местата, където няма отчуждение, е подозрително, че няма жалби от частниците. 

По-рано доклад на МРРБ показа, че три участъка от новостроящата се магистрала "Хемус" са незаконни. По останалите части на трасето се е работило в разрез със закона, а за последните участъци още не се знае откъде ще минава пътят. 

Шишков поясни, че няма официално строител на „Хемус“.

„Автомагистрали" е строителят на всички тези участъци до 6. То е възложено от АПИ. „Автомагистрали“ е държавна фирма“, уточни той.

Зам.-министърът на регионалното развитие заяви, че има извънредна ситуация и с извънредни законови промени ще се търси решение.

„Държавата е установила незаконни строителства, допуснати от държавата относно „Хемус“. Това, което може да се направи - ще търсим вариант за някакви извънредни законови промени, за да запазим изграденото до момента, ако е въобще възможно юридически и то само ако е годно“, подчерта арх. Шишков.

Зам.-министърът на регионалното развитие коментира и протеста на работниците, като обясни, че доколкото е запознат, не е имало предвидени пари в бюджета за строителите.

„Истината е, че всяка година в края практиката е била, че МС е правил отделни решение и на практика е изплащал извършените ремонти, без да са били договаряни в началото на годината и без да са били предвиждани пари и това е проблемът. Прави се всичко възможно хората да си получат парите. Проблемът е в това, че няма пари. Не е бил предвиден бюджет от миналата година“, каза Шишков.