Развитие настъпи по казуса с новата детска болница. Ще бъде съборена старата сграда, в която е планирано да се помещава бъдещата педиатрия.

Това решение беше взето след среща при премиера с представители на протестиращите срещу сегашния проект.

Решението за построяването на нова сграда е взето благодарение на гражданската енергия, която се е мобилизирала, заяви арх. Петкана Бакалова от Инициатива „За истинска детска болница“ в „Тази сутрин“.

Самата Бакалова призна, че е била изненадана да чуе за това решение на правителството, но отбеляза, че е правилно и много пъти от Камарата на архитектите са предупреждавали, че не трябва да се използва стария строеж за изграждането на новата педиатрия.

Трябва да се вземат официални решения на Министерски съвет и парламента по въпроса за строежа на детската болница, категорична е Бакалова.

Засега, доколкото е известно, бъдещата педиатрия ще бъде изградена в болничния комплекс на Александровска болница, в което има логика, заяви архитектът.

Снимка: btvnovinite.bg

Не се знае какво ще стане с държавната поръчка и договора сключен между правителството и консорциума за изграждане на детската болница, каза Бакалова и отбеляза, че сега трябва да се проведе архитектурен конкурс за проект на бъдещата педиатрия, който ще отложи нещата с нейното изграждане шест месеца.

Снимка: btvnovinite.bg

Държавата трябва да е финансово ангажирана към новата детска болница и тя не трябва да е търговско дружество разчитащо на доходи от здравна каса.  Времето, през което педиатрията се строи, трябва да се използва, за да се подготвят специалистите, които ще работят в нея и болничното заведение да е с обезпечен персонал, заяви педиатърът д-р Адил Кадъм.