Президентът Румен Радев призова за Национална детска болница, отговаряща на съвременните стандарти. Той се срещна с протестиращите срещу изграждането на педиатрия в недостроената конструкция в двора на Александровска болница.

"С обединяване усилията на всички можем да намерим най-точната формула и да постигнем това, от което имаме нужда - истинска Национална многопрофилна детска болница, отговаряща на съвременните стандарти", каза президентът Радев.

Снимка: БГНЕС

Националната детска болница не е просто сграда, а обект с национално значение и преди всичко кауза за бъдещото на българските деца и България, обяви президентът и припомни, че под егидата на президента с инициативата "Българската Коледа" много болници придобиват апаратура там, където средствата за лечение не достигат.

Държавният глава обяви, че при посещенията му в европейски столици екипът му събира информация за изграждането на такива болници.

"България е единствена в ЕС без такава обособена детска болница. В днешната обстановка най-сетне правителството взе решение да изгради такава болница. Но начинът на реализация поражда горещи спорове в общественото пространство заради двата подхода - на МЗ да бъде пригодена 40-годишна конструкция и подходът, който споделя голяма част от обществеността, че не функциите трябва да се приспособят към сградата, а сградата към изискванията и функциите на модерното детско здравеопазване", каза още президентът.

На 17 май хора се събраха пред Министерски съвет, за да изразят недоволството си срещу строежа на Националната детска болница върху старото скеле на т. нар. Педиатрия в двора на Александровска болница. Началото на този стоеж беше даден в края на април  с подписан договор от страна на здравния министър, след което последва и подписка от страна на хиляди родители, експерти, лекари, архитекти.

Снимка: БГНЕС

Инициативният комитет за изграждането на детската болница внесе подписка, подкрепена от 18 000 души срещу използването на строежа в двора на Александровска болница.

"Много важно е какъв сигнал изпращаме като сигнал към българските граждани, готова ли е държавата да направи всичко необходимо за здравето и бъдещето на българските деца? Необходим е диалог и прозрачност, да има пълна публичност на проектите във всички фази на тяхното развитие. Наистина ли проектът, за който има сключен договор, ще реализира изискванията за детско здравеопазване?", коментира Радев.

Според него въпреки уверението на МЗ, че тези изисквания ще бъдат покрити, това е въпрос на открит обществен дебат, смята президентът.

Президентът обяви, че не прави срещата с гражданската инициатива „За истинска детска болница“, за да разделя, а да се обединят усилията на инициативния комитет и държавата. Така че да не се срамуваме от решението за болницата в бъдеще, добави Радев. 

Преди месец и половина министерство на здравеопазването реши, че педиатрията ще се строи в 40-годишния бетонен скелет в двора на Александровска болница. От инициативния комитет "За истинска детска болница" смятат, че сградата не отговаря на изискванията за модерното детско здравеопазване и многократно излизаха на протест.

Здравният министър обаче е категоричен, че проектът ще се изготви в бъдеще и конструкцията, ще бъде обследвана още веднъж. "Ние сме в подготовка, в процедура на отпускане на аванс, държавата няма да остави да не се изгради най-съвременна детска болница при най-добри условия. Всички казват протестираме срещу проект, проект няма. Нека да го видят и тогава да го критикуваме", добави Кирил Ананиев.