Задържаха охранител от врачанското училище „Никола Войводов“ за антибългарски призиви и коментари в учебното заведение.

На видео, което се разпространява в социалните мрежи, се вижда как мъжът снима ученици и ги призовава да скандират "Да живее Македония”. Когато едно от децата му отвръща „Да живее България“, охранителят му отговаря „Ще те пребия“.

Портиерът се е пускал на живо в TikTok, снимал е ученици, както и персонала на училището. Нарича децата отродени. Използва квалификации като турко-монгол и българо-фашисти. Всички коментари са под формата на смях.

По думите на директора на средното училище Снежанка Каменова самата тя разбрала за случващото се в неделя по обяд.

„Вчера по обяд бях информирана от колежка, че в социалните мрежи се върти клип, в който присъстват ученици и се намесва името на нашето училище. Изпратиха ми линк, изгледах видеото и бях шокирана от това, което видях“, обясни директор Каменова.

Снимка: bTV

„Нашият служител, портиерът Петков, си е позволил да заснеме нерегламентирано ученици, без разрешението на родителите им. Заснел е колеги, без тяхно знание и е предавал на живо от своето работно място, което е в абсолютен разрез с трудовата дисциплина и етичния кодекс за работа с деца и ученици“, допълни Снежанка Каменова.

 

Охранителят използвал служебното си положение, за да въвлече неправомерно ученици в идеологически лозунги.

„В училище е абсолютно забранено да се говори за политика или каквито и да било идеологически доктрини. Този служител си е позволил това и този инцидент доста ни шокира и притесни част от родителите“, обясни още директорът на училището.

Във видеата охранителят си позволил да заснеме и учители, без тяхно знание. По думите на директор Каменова две от учителките по История твърдят, че не са знаели, че някой ги записва. Те са си изпълнявали служебните задължения. Били са във фоайето, а той им е задавал въпроси свързани с исторически факти.

„Този човек е служител от близо година и половина при нас. Той постъпи със съвсем редовни документи. Беше пуснал в портиерната силна музика, за което през октомври беше санкциониран със забележка, но оттогава не сме имали никакви забележки към него“, поясни още директор Каменова.

Тя добави, че поради тежестта на инцидента най-вероятно служителят ще бъде освободен от работа.