Според Закона за лова и опазването на дивеча нощният лов е забранен, каза в „Тази сутрин“ инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападното държавно предприятие.

Бившият председател на ДАНС Димитър Георгиев беше задържан вчера от полицията след сигнал за незаконен лов близо до село Сушица, Благоевградско. Димитър Георгиев, негов действащ колега, президентът на "Бистришките тигри" и още двама души влязоха в ареста по подозрение за бракониерство. Впоследствие е задържан и горският, който е бил с групата на бившия шеф на ДАНС. Днес той подаде молба за напускане, но отказа да каже кой е убил прасето.

Горският Владимир Петров е от дълги години в системата на горите и колегите му го познават като съвестен служител. Недоумяват как се е подлъгал да води ловци на забранен нощен лов.

В джипа им е намерена убита дива свиня. Задържаните са обяснили пред разследващите, че са извършили санитарен отстрел. 

Секунди преди да бъдат задържани, когато виждат полицаите, мъжете изхвърлят найлонова торбичка от единия от джиповете, в която има 100 патрона и шумозаглушител. В джипа по-късно са намерени още патрони и още един шумозаглушител. Иззети са и четири скъпи оръжия.

„Нощният лов по закон е забранен, ловът е разрешен само в светлата част на деня, съгласно Закона за лова и опазването на дивеча“, обясни инж. Дамян Дамянов.

„След установяване на нарушителите става ясно, че собственикът на фирмата има договор с Горско стопанство – Симитли за осъществяване на организиран ловен туризъм. Правомощията на фирмата са да изпълнят плана за отстрел, който е утвърден от Изпълнителна агенция по горите за определение дивечовъден участък Дебелия рид“, посочва още инж. Дамянов.

„Това, което не са свършили, е, че за всяко ловуване би трябвало да има надлежно издадено писмено разрешително, в което се вписват имената на ловците и разрешение за отстрел, вид дивеч и начина на ловуване“, обясни той.  

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му след лова се изготвя разплащателен протокол.

„Нарушението е, че нямаме издадено разрешително“, заяви инж. Дамянов.

Според него това е елементарна административна услуга, а разрешителното се издава в рамките на 5 минути.

„На горския ще бъдат изискани писмени обяснения и според вида на нарушението би трябвало да бъде дисциплинарно уволнен, защото с действията си уронва престижа на колегията като цяло“, смята още инж. Дамян Дамянов.

„В момента е много лесно да се обясни отстрела на дива свиня, тъй като в страната има широко разпространено заболяване – африканска чума по свинете. Отстрелът не е проблем дали е санитарен, или е нормален. Има утвърден план и достатъчно численост, но във всички случаи трябва да спазваме законовите изисквания“, отбеляза инж. Дамянов.