Никой няма как да знае дали скъсано въже е причината за смъртта на Атанас Скатов. След него слязоха доста алпинисти, може и да не е това причината, коментира в предаването "Тази сутрин" Антон Стефанов, водач да високопланински експедиции. 

Алпинистът Атанас Скатов загина при опита си да покори втория най-висок връх на Земята и по-труден от първенеца Еверест - осемхилядника К2. 

"Всичко ще остане в сферата на хипотезите. Те са прекарали нощта на много студено, имали са измръзвания, може да не са могли да се прехвърлят от едно въже на друго", обясни той. 

Според него, е нужен много алпийски опит, за да можеш да действаш без да мислиш, когато си измръзнал. 

Снимка: btvnovinite.bg

"Обезопасяването на маршрута е било перфектно до 16 януари, когато се качиха групата шерпи. Те се качиха бързо и го направиха да изглежда много лесно. След това вятъра е вял палатки и е зарил въжета, имало е пропуски по маршрута – това се изказва от много от алпинистите, които са били там", посочи Антон Стефанов. 

Има 30 зимни експедиции на този връх, никой не успява да го изкачи, а те обявиха, че ще направят такава експедиция и изкачиха върха, уникални алпинисти са шерпите, смята още водачът на експедиции. 

Той обаче отбеляза, че шерпите са климатизирани, имат невероятна физическа подготовка и са направили така, че изкачването да изглежда много лесно. 

"Въжето може да е здраво, докато алпинистът го настъпи с котка, това се случва защото има много хора – алпинисти, шерпи, туристи", обясни Антон Стефанов. 

Според него най-важният етап е почивката, а хората от групата на Атанас Скатов са били 20 човека с три палатки, като едната не е била даже на фирмата по данни на хора, които са били там. 

"Този връх е много труден, най-смъртоносният, особено след третия лагер. Всичко става комерсиално, много хора разчитат, че шерпите са водачи, но те са помощници – ходят отзад, помагат при нужда", каза Стефанов. По думите му за тази експедиция са били събрани много хора. Взеха всякакви хора, от които малка част са били наясно къде отиват, смята той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!